Skip to content
Menu
Menu

Stovka slovenských stredoškolákov skonštruovala svoj prvý satelit

Prečítať článok

14.5.2024 (SITA.sk) – Priemyselná zložka Slovenskej vesmírnej kancelárie SARIO zorganizovala na Slovensku prvý ročník celosvetovo známej súťaže CanSat.

Dňa 9. mája 2024 sa na letisku v Malých Bieliciach uskutočnilo finále súťaže CanSat. Študenti stredných škôl mali možnosť vyskúšať si na vlastnej koži prácu vesmírnych inžinierov. Do finále sa dostalo 14 tímov z celého Slovenska. Venovali sa rôznym témam, od detekcie požiarov, cez merania klimatických údajov až po generovanie solárnej energie.

Ich úlohou bolo skonštruovať satelit vo veľkosti malej plechovky, tzv. cansat, ktorý dokáže komunikovať, určovať svoju presnú polohu a zbierať užitočné dáta. Zároveň mali navrhnúť celú misiu zahŕňajúcu vypustenie cansatu z výšky jedného kilometra, jej ukončenie bezpečným pristátím s padákom, ako aj následné spracovanie získaných dát a návrh ich praktického využitia.

Víťazný tím zo Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej na ulici Karola Adlera v Bratislave bude reprezentovať Slovensko na stretnutí mladých vesmírnych inžinierov v Holandsku, ktoré organizuje Európska vesmírna agentúra. Na druhom mieste sa umiestnil tím Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej na Hálovej ulici v Bratislave a na treťom mieste tím Gymnázia Angely Merici v Trnave.

„Veľký záujem nás nesmierne teší a ukazuje nám, že slovenskí stredoškoláci sa neboja technologických výziev a sú mimoriadne zruční. Sme presvedčení, že v slovenskom vesmírnom sektore, ktorý posledné roky dynamicky rastie, nájdu uplatnenie a stanú sa tak súčasťou znalostnej ekonomiky a posúvania technologických možností ľudstva,“ uviedol Michal Brichta, riaditeľ Priemyselnej zložky Slovenskej vesmírnej kancelárie.

Podujatie sa uskutočnilo so širokou podporou partnerov poskytujúcich mentorskú prípravu hodnotenie projektov a ceny pre víťazné tímy.

Informačný servis

Viac k témam: CanSat, Súťaž
Zdroj: SITA.sk – Stovka slovenských stredoškolákov skonštruovala svoj prvý satelit © SITA Všetky práva vyhradené.