Skip to content
Menu
Menu

Úspech folklórneho festivalu Východná patrí medzi priority rezortu kultúry, Šimkovičová diskutovala aj so starostom obce

Prečítať článok

14.4.2024 (SITA.sk) – Úspech folklórneho festivalu Východná patrí medzi priority Ministerstva kultúry (MK) SR. Podľa rezortu je nutné venovať prípravám podujatia adekvátnu pozornosť a prinavrátiť mu status jedného z najprestížnejších medzinárodných folklórnych festivalov v Európe, medzi ktoré sa radil celé desaťročia.

Ako informuje MK SR, počas spoločného stretnutia na pôde ministerstva sa na tom zhodli ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) a starosta Východnej Pavel Krupa. Diskutovali spolu o najdôležitejších krokoch a harmonograme príprav.

Slabá komunikácia zo strany osvetového centra

„Hlavným organizátorom festivalu je totiž Národné osvetové centrum, ktoré je príspevkovou organizáciou Ministerstva kultúry SR. Na stretnutí zadefinovali problémy, ktoré sa týkajú organizácie a predovšetkým nedostatočnej komunikácie zo strany Národného osvetového centra,“ uvádza ministerstvo.

Šéfka rezortu kultúry tiež prisľúbila, že vyvinie v danej záležitosti osobnú iniciatívu na odstránenie nedostatkov, a tiež, aby príspevková organizácia venovala podujatiu náležitú pozornosť.

Pilier zachovania kultúry

„Spätná väzba, či už od vedenia obce Východná alebo samotných partnerov festivalu, je pre mňa veľmi dôležitá. Festival totiž poskytuje priestor nielen pre priateľské stretnutia všetkých generácií folkloristov, ale zároveň je dôležitým pilierom zachovania klenotov našej kultúry. Je preto pre nás nesmierne dôležité zvýšiť jeho kvalitu,“ uviedla ministerka Šimkovičová.

Sviatok ľudovej hudby, umenia, tanca a remesiel, za ktorý je festival Východná považovaný, sa tento rok bude konať od 4. do 7. júla. Jeho hlavným motívom budú „tradície v pohybe“. Najrozsiahlejší a najstarší folklórny festival na Slovensku sa každý rok koná na začiatku letných prázdnin, v amfiteátri obce Východná.

Viac k témam: festival Východná, folklórny festival, Kultúra, Ministerka kultúry SR, Východná
Zdroj: SITA.sk – Úspech folklórneho festivalu Východná patrí medzi priority rezortu kultúry, Šimkovičová diskutovala aj so starostom obce © SITA Všetky práva vyhradené.