Skip to content
Menu
Menu

Zničenie Kachovskej priehrady má mať na svedomí ruský generál, Ukrajinská bezpečnostná služba ho obviňuje z vydania rozkazu

Prečítať článok

7.6.2024 (SITA.sk) – Bývalý veliteľ ruskej skupiny Dnepr generálplukovník Oleg Makarevič je podľa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) podozrivý z vydania rozkazu na vlaňajšie zničenie okupovanej Kachovskej priehrady v Chersonskej oblasti. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ruskí vojaci vlani 6. júna vyhodili do vzduchu vodnú elektráreň Kachovka a priľahlú priehradu, čo spôsobilo rozsiahlu humanitárnu a ekologickú katastrofu na juhu Ukrajiny, píše web.

Záplavy po pretrhnutí priehrady zabili viac ako 30 ľudí na územiach kontrolovaných Ukrajinou a desiatky až stovky ďalších na územiach okupovaných Ruskom. Povodne postihli desaťtisíce ľudí a státisíce zostali bez prístupu k čistej pitnej vode.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v júni 2024 (fotografie)

Viac k témam: Kachovská priehrada, Ruskí vojaci, rusko-ukrajinský konflikt, vojna na Ukrajine, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Zničenie Kachovskej priehrady má mať na svedomí ruský generál, Ukrajinská bezpečnostná služba ho obviňuje z vydania rozkazu © SITA Všetky práva vyhradené.