Skip to content
Menu
Menu

Hnedé banány budú zase svieže žlté. Trik z Afriky vám ukáže ako

Prečítať článok

Prezreté hnedé banány nemusíte hneď vyhadzovať. Môžete ich pridať napríklad do koláčového cesta… alebo použiť zaujímavý internetový trik, ktorý im vráti trochu sviežosti.

Hnedé banány nemá rád naozaj nikto.

Asi každému z nás sa to niekedy stalo – kúpili sme viac banánov, ako sme potrebovali, a doma zhnedli a potom sme ich vyhodili.

Po prvé, dozrievanie a hnednutie banánov je úplne prirodzený proces. Hnedý banán môžeme zjesť bez toho, aby sme ho museli vyhodiť do koša, aj keď je jasné, že nebude mať rovnakú chuť ani konzistenciu, ako keď sme ho kúpili čerstvý.

Trochu bizarný trik, ako vrátiť banánu jeho čerstvosť

Možno ste na internete videli trochu bizarný trik, ktorý radí, ako vrátiť banánu jeho žltú farbu, ale čiastočne aj čerstvosť. Tajomstvo spočíva v zbavení ovocia prebytočnej vlhkosti.

Najprv vložíte banán do plastového vrecka, do ktorého ste vložili asi šálku ryže. Z vrecka vytlačte čo najviac vzduchu a uzavrite ho. Ryža absorbuje prebytočnú vlhkosť (tento trik je užitočný napríklad aj na sušenie rozliatej pohovky alebo oblečenia) a banán necháte vo vrecku asi hodinu.

Potom ho vyberte a vezmite si sušič vlasov. Zapnite ho (ale určite nie na najvyšší stupeň, zvoľte radšej fúkanie studeného vzduchu alebo najnižšiu teplotu) a začnite ovocie sušiť. V priebehu niekoľkých sekúnd uvidíte, že banán opäť získa svoju žltú farbu. A čo je ešte lepšie, príjemne sa zmení aj konzistencia vo vnútri šupky, pričom sa banán čiastočne vráti do pôvodného stavu.

Ako využiť prezretý banán?

Hnedé banány určite nemusíte vyhadzovať (alebo ich sušiť a vysušovať). Zrejme nemáte práve chuť dať si ich na desiatu, ale môžete ich použiť napríklad do receptu. Sú skvelé do banánových palaciniek, banánového chleba alebo sušienok. Nadšenci zdravého životného štýlu si z nich môžu pripraviť smoothie alebo ich pridať do bieleho jogurtu či kaše.

Zdroj