Skip to content
Menu
Menu

Crème de la crème & Kýchanie mozgu

Prečítať článok

(pv) – Archeologický výskum Galérie kýchania mozgu v Prešove sa viaže na rok 1968 a stretnutie sa s časopisom Roháč, kde publikovali svoje obrázky aj Viktor Kubal, Marián Vanek Vladimír Renčín, Vlasta Zábranský, ale prezentovaná bola aj kolekcia obrázkov z časopisu Dereš Fedora Vica.

Toto osudové stetnutie motivovalo v roku 1980  trojicu mladých divadelníkov Petra Rázusa, Ľuba Gastona Štávorského a Joža Matejka k založeniu Minigalérie humoru so sídlom vo foyeri kina Klub  Okrem slovenských a českých autorov videli návštevníci aj  obrázky  výtvarníkov z  NDR, Bulharska a v roku 1981 bola pripravená výstava poľských  autorov  zoskupených okolo časopisov Szpilki a Karuzela.

Belgium cartoons Prešov

“Prešovskí idelógovia však zabránili tzv. politickej provokácii ohrozujúcej  základné hodnoty socialistickej kultúry a nechali nám čas na prehodnotenie neuváženého správania  temer 30 rokov “ spomína Peter Rázus. V roku 2011 sa začala púť  medzinárodnej výstavy Kýchanie mozgu – od kalokagathie k hypochondrii a späť a v priebehu 9.ročníkov sa jej zúčastnilo temer 2 000 autorov z celého sveta a spolu so Zlatým súdkom si Prešov slovami českého publicistu a teoretika kresleného humoru  Ivana Hanouska vyslúžil exkluzívny titul: Prešov – európske hlavné mesto kresleného humoru.

Ôsmy január nesie v sebe symboliku vražedného útoku na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo ale aj  radostnejšiu udalosť, ktorou bola prvá vernisáž novovzniknutej Galérie kýchania mozgu v centre nezávislej kultúry Wave.

Humorikon -Peter Rázus, Jožo Matejka, Ľubo Štávorský

„Premiéru mal srbský autor Mileta Miloradovic, ktorý ako prvý registroval svoje súťažné  obrázky v úvodnej téme súťaže na tému  Ideál a idealizmus. Autorov sme oslovili z celého sveta a svoje práce prezentovali výtvarníci z Azerbajžanu, Ruska, Belgicka, Slovenska, Čiech, Poľska, Ukrajiny, Argentíny, Izraelu Kolumbie, Iránu a mnohých ďalších. Na kvalite tvorby sa podpisuje nielen výtvarné stvárnenie, ale aj sociálno politická skúsenoť autorov, ich postoje a originalita” dodáva Peter Rázus. Ďalšími aktivitami Galérie kýchania mozgu je prezentácia slovenského kreslého humoru v Nórsku, Čiernej Hore, Rusku, Ukrajine, Maďarsku etc… existuje spolupráca s Úradom vlády SR, MZVa EU SR, Európskym centrom kresleného humoru v belgickom meste Kruishoutem a Norwegian Cartoonist Gallery, Drøbak.

Výstava Crème de la crème predstavuje tvorbu 30 vystavujúcich autorov, je podporená finančnou podporou mesta Prešov a do konca novembra je inštalovaná v Centre pre umenie Viola, Eperia – shopping mall a  Galérii Abylimpiáda.