Skip to content
Menu
Menu

Festival popkultúry PegasCon 2022 bude po dvoch rokoch opäť naživo v Prešove

Prečítať článok

(pv) – Zaujímavé prednášky a prezentácie, množstvo stolových hier a súťaží, tvorivé dielne ale aj divadelné predstavenie – to všetko sa odohrá počas jubilejného desiateho ročníka festivalu popkultúry PegasCon už tento víkend v Prešove.

Trojdňový festival sa uskutoční od piatka 10. do nedele 12. júna 2022 v priestoroch ABC Centra voľného času na Októbrovej ulici. Hlavnou sekciou PegasConu je aj tento rok pásmo prednášok rozdelené do dvoch miestností.

„Sme radi, že tento rok na festivale vystúpia slovenskí vedci a vedkyne pracujúci v slovenských hvezdárňach a planetáriách. Odborný pracovník HaP v Prešove Mgr. Ján Sadiv (SZA MO Roztoky) bude hovoriť o hľadaní života mimo našej Zeme a slnečného systému. Mgr. Jana Plauchová z KHaP Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom bude prezentovať aplikáciu astronomických poznatkov vo vlastnej autorskej tvorbe, keďže je jednou z popredných slovenských autoriek vedeckej fantastiky,“ predstavuje hlavné hviezdy programu Alexander Schneider, spoluorganizátor festivalu.

Okrem vedy bude témou festivalu aj komiks. Mgr. Mária Koscelníková, PhD. zaujme s témou prekladu komiksov a filmov z prostredia Marvel vesmíru. Lukáš Kudela oboznámi publikum s históriou konkurenčného multiverza DC Comics.

O vývine slovenského komiksu bude prednášať doc. PhDr. Peter Karpinský, PhD. z Prešovskej univerzity. Na festivale privítame aj slovenského ilustrátora a tvorcu komiksov Martina Luciaka. Účastníci sa tak môžu tešiť nielen na prezentáciu jeho nového komiksu Nucleus, ale dokonca aj na ním vedený komiksový workshop!

V programe je zahrnutých ďalších viac ako 20 prednášok týkajúcich sa slovenskej aj zahraničnej literárnej a televíznej tvorby, diel autorov vedeckej fantastiky a fantasy či žánrových filmov a seriálov, ako sú Duna alebo Pán prsteňov. Nechýbajú humorné prednášky, kvíz či kreatívne odporúčania pre vlastnú tvorbu.

PegasCon vzdáva hold tento rok aj 100. výročiu hororovému filmu Nosferatu – a to nielen zaradením jeho premietania do programu, ale aj pásmom prednášok na túto tému: bude možné sa dozvedieť niečo o histórii slávnych upírov, spoznať odborný medicínsky pohľad na tieto anomálie alebo si v tvorivej dieli vyrobiť v štýle cosplay umelé rany a krv formou prostetických masiek.

Zlatým klincom festivalu je už tradične sobotňajšia večerná premiéra jedinečného divadelného predstavenia. Košický autor Dušan D. Fabian napísal pre PegasCon „hororockovú“ komédiu Čo peklo schváti… Hlavnými postavami sú členovia starej rockovej kapely, ktorí nie a nie umrieť, keď tu zrazu padne kosa na kameň a hotelový výťah ich zvezie niekam ozaj hlboko. Po divadle sa všetci môžu tešiť na rozdanie cien v štedrej tombole.

Do priestorov ABC Centra voľného času prinesie festival aj miestnosť plnú stolových spoločenských hier, ktoré si budú môcť návštevníci a návštevníčky vyskúšať priamo na mieste. Zároveň bude prítomná aj miestnosť retroherne videohier, v ktorej si buď zaspomínate na časy prvých konzol a PC začiatkov alebo okúsite trochu z histórie počítačových hier naživo.

Vstupenky na celý festival, jednotlivé dni alebo výhradne na sobotňajšie večerné divadelné predstavenie budú dostupné priamo na mieste. Detailný rozpis programu ako aj ostatné informácie k festivalu sa nachádzajú na webovej stránke www.pegascon.sk.