Skip to content
Menu
Menu

Galéria Caraffka pozýva na unikátnu výstavu Autizmus v umení a diele

Prečítať článok

(ako) – V mestskej galérii Caraffka v piatok otvorili unikátnu výstavu s názvom Autizmus v umení a diele. Počas výstavy sa uskutoční elektronická dražba diel vystavujúcich umelcov, vďaka ktorej môžete podporiť ich ďalšiu tvorbu. Výstava potrvá do 24. júna.

Vystavujú talentované deti. Konkrétne malý maliar Richard Pankuch (12 r.) a hrnčiar Martin Roják (14.r.).

Výstava Autizmus v umení a diele je organizovaná v spolupráci s autistickým centrom Mariah v Prešove  a je  dialógom aj výpoveďou dvoch mladých umelcov, ktorí žijú medzi nami.

„Jedinečnosť výstavy nespočíva v tom, že obaja sú autisti. Výstava je skôr pozoruhodná hodnotnými umeleckými dielami. Kolorit a jeho rozloženie na niektorých monumentálnejších obrazoch vypovedá o slobode ducha. Keramické ozdobné nádoby sú osviežujúce svojím nevšedným tvarom. Umenie vytvára most a dáva možnosť žiť v spoločnosti rovnocenne,“ hovorí Anna Košičanová Vašková z centra Mariah.

Ako povedala vedúca mestskej galérie Jannete Langová v júni zvyčajne vytváraj priestor pre talentované deti. „Obaja mladí umelci dostali šancu vyniknúť vďaka Autistickému centru Mariah v Prešove. Toto centrum vypracovalo za šesť rokov koncepciu pre ľudí s autizmom, ktorá je na Slovensku výnimočná,“ uviedla Langová.

Počas výstavy bude prebiehať na sociálnych sieťach PKO dražba umeleckých diel, ktorej výťažok poputuje vystavujúcim umelcom na podporu ich ďalšej tvorby.

Foto: presov.sk