Skip to content
Menu
Menu

Začína putovanie po Evanjelizačnej ceste

(ako) – Dnes začína Evanjelizačná cesta pútnikov, ktorá  je jednou z propagačných aktivít projektu Svätomariánska púť („Svetlo z východu“). Prepája najvýznamnejšie mariánske pútnické miesta na poľsko-slovenskom pohraničí a ponúka nielen turistický zážitok, ale aj duševnú obnovu. Začína v Ľutine, pokračuje cez Jakubovu Voľu, Lačnov, Dúbravu, Spišskú Kapitulu až do Levoče a na Mariánsku horu.

Dvadsiatka dobrovoľníkov bude putovať šesť dní do soboty 19. júna. Štvrtý deň ich putovania posilní ešte skupina z prešovskej župy, v ktorej bude aj  predseda Milan Majerský a arcibiskup prešovskej archieparchie a najvyšší hierarcha – metropolita Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku Ján Babjak.

Ako informovala referentka z oddelenia komunikácie a propagácie na prešovskej župe Ivana Ondriová, púť je rozdelená na šesť úsekov a prináša šesť tém na zamyslenie.

Počas putovania na 75 kilometrovej trase Ľutina – Hanigovský hrad – Jakubova Voľa – Lipany – Madruňa – Bachureň – Lačnov – Chvalabohu Branisko – Dúbrava – Žehra – Spišský hrad – Spišské Podhradie – Spišská Kapitula – Pavľany – Levoča/Mariánska Hora môžu účastníci zažiť prehliadky rôznych pútnických miest a kultúrno-historických pamiatok. Tiež sa smú zapojiť dobrovoľníckej práce, Tí odvážnejší si môžu vyskúšať paraglajding. Súčasťou sú denné príspevky do online denníka pútnika na sociálnej sieti, takže jeho  zážitky budú môcť vidieť aj ostatní obyvatelia Prešovského kraja.

Projekt Svätomariánska púť („ Svetlo z východu“) je spolufinancovaný z prostriedkov Európskej komisie, z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, program Interreg V-A, Slovensko Poľsko 2014-2020.