Skip to content
Menu
Menu

Hudobné nebo otvorilo brány pre šansonierku Hanu Hegerovú

Prečítať článok

(ako) – Odišla neopakovateľná spevácka diva Hana Hegerová. Informáciu o úmrtí 89-ročnej šansoniérky priniesol Blesk.cz. Hegerová sa od roku 2011 na verejnosti neobjavovala a bojovala so zdravotnými problémami. Posledné chvíle života strávila v pražskej nemocnici Na Homolce. Nezabudnuteľné sú jej hity Zhasněte lampiony, Čerešně, Levandulová alebo Co mi dáš. 

Jej vydavateľ Tomáš Padevěd pre ČTK vysvetlil, že Hana Hegerová utrpela zlomeninu krčku, ale mala aj iné zdravotné ťažkosti. Speváčka mala dlhodobo problémy s ľadvinami. utrpela mozgovú príhodu a mala tiež problémy so srdcom. Kvôli podlomenému zdraviu už takmer neopúšťala svoj byť na Staroměstskom námestí v Prahe.

Verejnosť ju vždy vnímala ako československú speváčku. Narodila sa v Bratislave a v civilnom živote sa volala Carmen Mária Štefánia Farkašová. Krátko chodila do baletnej prípravky SND a navštevovala súkromné hodiny spevu. Pracovala aj ako účtovníčka v Škodových závodoch v Komárne, ale i ako pedagóg v miestnom učilišti. Neskôr absolvovala dramatický odbor na konzervatóriu, kde ju učil aj legendárny Ladislav Chudík. Vydala sa za Dalibora Hegera, synovca básnika Pavla Országha Hviezdoslava. V roku 1955 sa im narodil syn Matúš. Ten však v roku 2015 zomrel.

Pestrá kariéra

Má za sebou nesmierne bohatú kariéru, začínala v žilinskom divadle, ale jej hviezda vystrelila až s legendárnym orchestrom Tatra revue. Neskôr odišla do pražského divadla Rokoko a odtiaľ do Semaforu.

Vystupovala aj v zahraničí vrátane preslávenej parížskej Olympie, kde ju prirovnávali k šansoniérke Edith Piaf.

Jej asi najpopulárnejší šansón Levandulová vznikol zo spolupráce so skladateľom Petrom Hapkom a textárom Michalom Horáčkom. Za album Potměšilý host, na ktorom tento hit vyšiel, dostala v roku 1992 od Supraphonu platinovú platňu.

Hegerová ukončila umeleckú kariéru v auguste 2011. V apríli 2013 bola povýšená na komandéra francúzskeho Radu za zásluhy. V októbri 2014 jej prezident Českej republiky Miloš Zeman udelil Rad Tomáša Garrigua Masaryka I. triedy. Slovenský prezident Andrej Kiska jej v januári 2016 na udelil Rad Ľudovíta Štúra II. triedy.

Foto: TASR