Skip to content
Menu
Menu

José Pablo Estrada Torrescano predstaví fanúšikom festivalu na Hrade Šariš svoj úspešný film Mamacita

Prečítať článok

Tradičný open air festival Filmová noc na hrade (FNNH) prinesie na Hrad Šariš pestrý mix žánrov s filmovými a hudobnými lahôdkami. Fanúšikovia sa môžu tešiť aj na špeciálnych hostí. Priamo na hrad príde aj známy mexický režisér José Pablo Estrada Torrescano.

Prípravy na štart multižánrového festivalu Filmová noc na hrade vrcholia. 9. ročník s nosnou témou KOMERCIA – UMENIE potrvá v termíne od 15. do 18. júla 2021 a jeho dejiskom bude historický areál Hradu Šariš v okrese Prešov. Organizátori ešte pred zverejnením oficiálneho programu prezradili názvy niektorých filmov aj mená filmových či hudobných hostí, ktoré sú predzvesťou toho, že merať cestu na hrad bude rozhodne stáť za to.

 

Filmy na hrade

Pestrú filmovú ponuku otvorí hneď na prvý festivalový večer obľúbené AUTOkino pod hradom s filmom Muž so zajačími ušami od režiséra Martina Šulíka.
Účasť na festivale potvrdil známy mexický režisér žijúci v Nemecku José Pablo Estrada Torrescano, ktorý priamo na hrade uvedie svoj úspešný dokumentárny počin – Mamacita. Film je o jeho starej mame, ktorá bola kráľovnou krásy. V súčasnosti už má takmer 100 rokov a pred okolitým svetom sa ukrýva vo svojom dome, z ktorého si vytvorila palác.

Na hradnom nádvorí sa bude premietať aj film Tak ďaleko, tak blízko za účasti režiséra Jara Vojteka. Fanúšikovia sa však môžu tešiť aj na krátke filmy z jeho rannej tvorby. Festival navštívi aj ďalší známy režisér Peter Kerekes, ktorý uvedie svoj film 66 sezón. Okrem toho ponúkne fanúšikom, v spolupráci so študentmi z FTF VŠMU a z Univerzity Komenského, aj zaujímavú novinku v podobe burzy nápadov plnú inšpirácií pre študentov a začínajúcich dokumentaristov.

Návštevníci sa môžu tešiť aj na obľúbené SÍKRIT kino s filmovým prekvapením, a chýbať nebude ani súťažná sekcia filmov Wurst de la wurst, v ktorej návštevníci festivalu udelia cenu pre najhorší film. Na programe je aj ďalšia tradičná sekcia Najlepší protagonista v dokumentárnom filme, kde o víťazovi rozhodne odborná porota. Na divákov čaká aj veľa iných filmových sekcií, či domácich tak aj zahraničných a veľké množstvo zaujímavých diskusií. Medzi pozvanými hosťami je aj Petr Horák zo spoločnosti iShorts, ktorá sa zaoberá predovšetkým krátkometrážnou tvorbou a vo svojom portfóliu má aj oscarové kraťasy. Na FNNH bude mať prednášku na tému: Mám krátky film a čo s ním. Ponúkne niekoľko drahocenných rád ako dostať svoj film na správny festival.

Hudba na hrade

Hudobná programová zložka festivalu Filmová noc na hrade ponúkne nevšedný mix žánrov od ekologického funky-undergroundu v podobe banskobystrickej formácie Sto múch až po jedinečnú slovenskú world music v podaní skupiny Banda. „Spojenie hudby a filmu je vždy očarujúce. Veľmi sa teším keď to zažijeme v historickom prostredí stredovekého Hradu Šariš. Na východnom Slovensku koncertujeme menej, a preto sme radi, že môžeme byť súčasťou festivalu Filmová noc na hrade,“ priznáva Samo Smetana, primáš zo skupiny Banda.
Na hrade vystúpia aj ďalší hudobníci ako napríklad Slávka Tkáčová, Petra Bači Band a The Paper Dragon, ktorých vystúpenia budú súčasťou večerných programov.

Divadlo a program pre deti
Na Hrade Šariš vystúpi divadelný súbor Jána Chalúpku z Brezna s predstavením Kováči. Programovo nabitá bude aj detská zóna s čítačkami, literárnou sekciou, workshopmi, prednáškami a obľúbenými tvorivými dielňami. Deti si okrem toho skúsia vytvoriť vlastný animovaný film.
Podrobný program festivalu bude zverejnený v priebehu nasledujúceho týždňa na oficiálnom webe www.filmovanocnahrade.sk a na facebookovej stránke festivalu.
Festival finančne podporili Audiovizuálny fond a Prešovský samosprávny kraj. Lístky sú už teraz v predpredaji v sieti Ticketlife.sk.

Vladimír Tomek
Foto: smaRTIn