Skip to content
Menu
Menu

Na 56. ročníku Akademického Prešova sa predstaví 19 umeleckých produkcií

Prečítať článok

Súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska prebieha od 25. apríla a potrvá do štvrtka 28. apríla. Na festivale, známom ako Akademický Prešov, sa zúčastnia viaceré divadelné zoskupenia slovenských i zahraničných vysokoškolákov. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska.

Hosťami tohtoročného festivalu Akademický Prešov sú – ako v predošlých ročníkoch – profesionálne, poloprofesionálne a amatérske divadelné súbory, ako aj spisovatelia, herci, prekladatelia a predstavitelia viacerých umenovedných disciplín.

Okrem študentských divadiel jeho účastníci súťažia aj v kategóriách ako vlastná literárna tvorba, umelecký preklad, mediálne filmové umenie. „Hosťujúce súbory vnímame ako zdroj inšpirácie pre domáce divadelné súbory obohacujúce kontext prešovskej kultúry o špecifický valór. Hoci súčasná kultúra je poznamenaná pandémiou a v ostatnom čase šokujúcim vojnovým stavom na Ukrajine, divadelníci, ale aj literárni autori a prekladatelia neprerušili kontinuitu svojej tvorby, čo našlo svoj odraz v počte 19 zúčastnených umeleckých produkcií, analytických odborných seminároch, besedách a tvorivých divadelných dielňach,“ priblížil dramaturg festivalu Miron Pukan.

Divadlo Pôtoň, Pastierska symfónia

Deväť študentských divadiel sa predstaví so širokým žánrovým spektrom inscenácií: od autorského divadla (Univerzitné divadlo The.art.re Trnava, Divadlo Crocus Theatre Košice) a súčasných divadelných foriem performatívneho charakteru (Divadlo E. T. in Slovakia Bratislava, Tanečné divadlo Çava Nitra, Študentské divadlo Prešovskej univerzity, Jablko v župane Liptovský Mikuláš) až po klasické divadelné tvary (Divadlo KonJA Košice, Divadlo Actor Košice).

KonJA Košice

„Sedem profesionálnych divadelných zoskupení zo Slovenska i zahraničia uvedie inscenácie, ktoré sú blízke postupom experimentálneho alternatívneho divadla spojeného s poetikou Akademického Prešova, niektoré z nich dokonca vytvorili bývalí účastníci tohto podujatia,“ ozrejmil Pukan.

Ako dodal, organizátori nadväzujú na koncepciu festivalu z minulých ročníkov, ktorej cieľom je nielen prezentovať divadelné umenie, ale jeho pomocou aj prispievať k diskurzu o tendenciách súčasného divadla – pokračujú teda programové línie Univerzita divadla (Divadlo Blaha Uhlára) a Vzdelávanie divadlom (Spišské divadlo: Štúr), a tiež programová línia Univerzita literatúry (beseda s jubilujúcim vydavateľstvom slovenskej literatúry KK Bagala a autormi Lacom Keratom a Marekom Vadasom).

A. Máté a Ú. Milán, Budapešť

„Akademický Prešov mal od nepamäti neopakovateľnú atmosféru, mladosť tu prechádza zlomovou transformáciou, hra začína čoraz viac súvisieť so životom. Aura festivalu mladých je taká silná, že ešte dlho po rokoch sa účastníci, už ako tvorcovia, vracajú intenzívne k spomienkam na autentické čaro a radosť z prvej tvorby adresovanej vis-a-vis divákom,“ poznamenal riaditeľ festivalu Karol Horák.

K vrcholným prezentáciám osobitej poetiky by mal na 56. ročníku festivalu patriť tandem Seriš & Teller so svojím improvizačným divadlom, Agnieszka Przepiórska z krakovského Teatru im. Juliusza Słowackiego s biografickým portrétom významnej poľskej biologičky Simony Kossak a ďalšie poľské divadlo, Teatr Polski Bielsko-Biała, s invenčnou satirickou hudobnou históriou sveta. Z Maďarska sa s pohybovým divadlom predstaví autorská dvojica Máté Andrássy – Milán Újvári a zo Slovenska okrem spomínaného Spišského divadla tiež Divadlo Pôtoň s umelecky pôsobivou scénickou esejou Pastierska symfónia. Jednotlivé podujatia sa uskutočnia v priestoroch experimentálnej sály Divadla Jonáša Záborského, v malej a veľkej sále Divadla Alexandra Duchnoviča, ale aj na Prešovskej univerzite, v kaviarni Libresso a Čukoláda, v centre nezávislej kultúry Wave či na Stromoradí.

Vstup na všetky podujatia Akademického Prešova je voľný. Srdečne Vás pozývame!

Vyhlasovateľom Súťaže amatérskej umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska – Akademický Prešov je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, Rektorát Prešovskej univerzity v Prešove, Fond na podporu umenia a Občianske združenie Akademický Prešov. Bližšie informácie sú dostupné na webovej stránke www.ap.unipo.sk.

Agnieszka Przepiórska, Simona K.

Anna Polačková
Foto: PU