Skip to content
Menu
Menu

Odhalia historické poklady židovského múzea v Prešove

Prečítať článok

(ako) – Židovské komunitné múzeum v bratislavskej synagóge otvorí 16. júla 2020 výstavu Poklady Židovského múzea v Prešove II. Vystavené budú vzácne historické artefakty, ktoré verejnosť ešte nemala možnosť vidieť.

Výstava nadväzuje na minuloročný projekt, ktorý po prvýkrát predstavil verejnosti znovuobjavené poklady zo zbierky historicky prvého židovského múzea na Slovensku, ktoré vzniklo pred takmer sto rokmi. Presnejšie, v roku 1928 v Prešove. Zbierka, ktorá obsahovala asi 1500 predmetov, bola počas druhej svetovej vojny skonfiškovaná a takmer zázrakom prežila holokaust a následne aj komunistický režim. V tomto roku sa vystavuje tridsať predmetov, prevažne z archívneho fondu, ktorý bol takmer neznámym a nepoznaným pokladom židovskej histórie. Napríklad historické svadobné zmluvy, ktorých tajomný príbeh možno nemá obdobu na svete, kreslo pre nevestu z konca 19. storočia či viac ako dvestoročný pas židovského obchodníka. Aj takého vzácne artefakty si budú môcť návštevníci pozrieť tento rok počas výstavnej sezóny, ktorá potrvá do 9. októbra 2020.

Odhalia historické poklady židovského múzea v Prešove

Medzinárodná spolupráca

Výstavno-edičný projekt je výsledkom spolupráce tímu odborníkov s medzinárodnou účasťou. Na otvorení výstavy projekt predstavia Maroš Borský, riaditeľ Židovského komunitného múzea, Jana Švantnerová, kurátorka judaík Židovského komunitného múzea a ďalší odborníci, ktorí spolupracovali v rámci projektu. Eva Hasalová, Slovenské národné múzeum – Historické múzeum Juraj Zajonc, Ústav etnológie a sociálnej antropológie SAV a Pavol Šalamon zo Židovskej náboženskej obce v Košiciach.

K výstave vychádza 256-stranová slovensko-anglická publikácia zahŕňajúca štúdie medzinárodného výskumného tímu o zbierke prvého židovského múzea na Slovensku.

 

Foto: synagogue.sk, slovago.sk