Skip to content
Menu
Menu

URBAN SCULPTURE

Prázdniny sú obdobím, ktoré naplno využívame na oddych, relax, stretávanie sa s priateľmi, na prežívanie voľného času s rodinou. Ak ste ešte nevyrazili k moru alebo za krásami slovenskej prírody a máte chuť objavovať a spoznávať aj doposiaľ neodhalenú históriu nášho mesta, tak práve pre vás ponúka Šarišská galéria v Prešove zaujímavé podujatie na štvrtkové popoludnie s názvom URBAN SCULPTURE.

Spojenie urbanizmu, modernej architektúry, výtvarného umenia v jedinečnom globálnom „časopriestore“ Sídliska III. nám predstaví vysokoškolský pedagóg, výtvarník, publicista a spoluzakladateľ novín Ta Take Town Mgr. Slavo Capek, ktorý sa ako „hrdý trojkár“ dlhodobo zaujíma o odhaľovanie a sumarizáciu architektonických a urbanistických zaujímavostí a do istej miery i kuriozít tejto lokality.

„Prešov nemá začiatok ani koniec. Nech sa vydáte z mesta von, alebo do neho vstupujete z akejkoľvek svetovej strany, v jeho urbánnych letokruhoch, ako zvyknem nazývať sled historických architektonických vrstiev od centra k okraju, postrádate logiku. 

Niekto pri pohľade z Kalvárie povie: „Toto má byť tretie najväčšie mesto?! Veď to je také nič!“. A keď si niekedy domáci posťažujú na nedostatky života v meste, na ospalú atmosféru a nedostatok príležitostí, neraz sa vám stane, že niekto cezpoľný vás zahriakne: „Ale veď to je tretie najväčšie mesto a ja by som tu tak rád býval.“

Vo všeobecnosti však platí, že Prešovčania presne nevedia, na čo majú byť hrdí, okrem toho, že žijú v údajne treťom najväčšom meste. Ale aj tak hrdí sú“ (S. Capek , 2017, online).

Nevšednú komentovanú prehliadku novodobej (vyše 50 ročnou) histórie prvej, veľkoryso poňatej obytnej štvrte Prešova, pripravila galéria ako sprievodné podujatie k prebiehajúcej výstave sochára a medailéra Jozefa „Karčiho“ Högera nazvanej OBVERSE & REVERSE, ktorá potrvá do 29.08.2021.

Pre všetkých tých, ktorí sa chcú zúčastniť tohto podujatia máme ešte jeden oznam. Prehliadka sa začína o 14.00 hod. spred hlavného vchodu do OD Jednota (vedľa Kauflandu).

Tešíme sa na Vašu návštevu.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Mgr. A. Derfiňáková