Skip to content
Menu
Menu

Úspešné divadelné leto v Ekoparku / Botanická záhrada Holá hora má presne 200 rokov

V Ekoparku Holá hora sa počas tohtoročných školských prázdnin po prvýkrát konalo podujatie Leto s Babadlom. Pravidelné nedeľné divadelné predstavenia pre deti, ktoré Technické služby mesta Prešov, a. s. (TSmP) zorganizovali v spolupráci s Parkom kultúry a oddychu v Prešove a divadlom Babadlo, si získali mnohých priaznivcov. Pomohlo k tomu i väčšinou priaznivé počasie, keďže predstavenia sa konali pod holým nebom.

Od 5. júla mohli návštevníci vidieť sedem rozprávok, tá posledná – Sen jedného duba – ich čaká už túto nedeľu, 23. augusta. Letné divadelné predstavenia videlo doteraz spolu viac ako 800 detí a rodičov. Najväčší záujem bol v prvú augustovú nedeľu o rozprávku Ako išlo vajce do sveta.

„Ekopark sme pre verejnosť otvorili ešte v druhej polovici mája. Prebiehali tam viaceré letné aktivity, novinkou boli bábkové predstavenia každú nedeľu určené tým najmenším. Sami sme boli zvedaví, ako sa nám podarí dodržať nevyhnutné hygienické opatrenia, ako dostatočný odstup u detí či používanie dezinfekčných prostriedkov. Návštevníci sa však správajú disciplinovane. Rovnako to bolo aj počas divadelných predstavení. Sme radi, že sme do tejto aktivity išli,“ hodnotí Ingrid Mihaľová z TSmP, a. s.

Príjemný areál plný zelene je obľúbeným miestom vychádzok Prešovčanov vďaka veľkému a príťažlivému priestoru na voľnočasové aktivity rodín. Deti môžu v živom zookútiku sledovať vtáčiky i rôzne domáce hospodárske zvieratká. Počas letnej sezóny je ekopark otvorený každý deň až do pol siedmej večer, hoci aquaterárium je zatiaľ stále uzavreté. Ako potvrdila Ingrid Mihaľová, „po úspešnom divadelnom lete na jeseň pripravujeme ďalší ročník pravidelného podujatia Ekofest 2020. Mal by sa uskutočniť od 23. do 26. septembra.“

Ekopark v Prešove je súčasťou areálu s názvom Holá hora. Ten presne pred 200 rokmi, v roku 1820, založil pedagóg Matej Sennowitz ako botanickú záhradu pre študentov i širokú verejnosť. Nachádzali sa v nej domáce a cudzokrajné exotické rastliny, ovocné stromy, kríky, skleník s citrusovými stromami. Po jeho smrti záhrada spustla a po polstoročí ju dal znova oživiť a pre pôvodné účely upraviť známy prešovský lekárnik Fridrich Kolman. Hoci park, ktorý mal pôvodne štyri hektáre, má dnes už podstatne menšiu rozlohu, stále zostáva príťažlivým miestom na relax obyvateľov mesta.

 

Ing. Ingrid Mihaľová