Skip to content
Menu
Menu

Valentínsky darček: Česko-sLOVEnské operné hlasy

Prečítať článok

Spája ich láska…

Bude to znovu vo veľkom štýle! Po úspešnom decembrovom FESTival UMenia Prešov 2023,  je tu ďalší umelecký, tentoraz „valentínsky“, bonbónik. Agenúra EPROK prichádza s projektom Česko-sLOVEnské operné hlasy. „Projekt Česko-sLOVEnské operné hlasy  vzniká z iniciatívy klaviristky Júlie Grejtákovej pri príležitosti sviatku svätého Valentína. Môžem povedať, že diváci sa majú naozaj na čo tešiť, naše pozvanie účinkovať prijali zvučné mená operného sveta,“ prezrádza o novom projekte Jozef Kačala, majiteľ agentúry EPROK.

O koho ide? „Protagonisti koncertu, český barytonista Jiří Rajniš a slovenská sopranistka Tatiana Hajzušová tvoria pár nielen na javisku, ale aj v súkromnom živote a v tomto projekte sa predstavia ako sólisti ,ale aj ako pár v niekoľkých duetoch. Program koncertu tvoria svetoznáme árie a duetá opernej literatúry, ale taktiež operetné árie a neapolské piesne – W. A. Mozart, A. Dvořák, G. Rossini, J. Strauss, C. A. Bixio , F Lehár a iní,“ predstavuje účinkujúcich Júlia Grejtáková.

Tlieskala mu La Scala

Hosťoval v La Scale, čoskoro ho uvidíme v Prešove! Sólista opery Jiří Rajniš ml. patrí k najvýraznejším a najúspešnejším českým operným spevákom mladej generácie, pôsobiacim najmä v zahraničí. „K jeho doterajším najväčším úspechom patrí hosťovanie v slávnej milánskej La Scale, kde debutoval ako Prvý Nazaretský v opere Salome v sezóne 2022/2023. Taktiež tu stvárnil Hajného v Rusalke, pri jej historicky prvom uvedení v tomto opernom dome a ako jediný Čech v speváckom obsadení,“ predstavuje  svojho hosťa hudobníčka. Ako ďalej dodáva, jeho barytón očaril divákov aj ďalších svetových scén, kde sa stretol s významnými osobnosťami: „Vystupuje po boku tých najväčších umeleckých mien ako sú dirigenti Christian Thielemann, Allan Gilbert, John Fiore, Jonathan Darlington, Stefano Ranzani, Antonio Fogliani, Tomáš Hanus, Alex Kober, Gianpaolo Bisante, Enrico Dovico a mnoho ďalších. V prípade kolegov na javisku je to napríklad operná legenda Brigitte Fassbender, Angela Gheorghiu, Krassimira Stoyanova, René Barbera, Stephen Costello, George Petean, Tomasz Konieczny, Michael Voll, Dmytro Popov, Elena Maximova, Linda Watson, Dmitry Korchak, Stephen Gould, Liparit Avetisyan, Georg Zeppenfeld, Vida Mickeviciute, Thomas Hampson.“

Tvorivá práca na spomínaných prestížnych scénach raketovo odštartovala záujem o barytonistu v mnohých ďalších divadlách, vrátane českých a slovenských operných scén, koncertných sál a manažérov zo zahraničia a tiež veľký mediálny záujem. Na svojom konte má veľa rolí svetového aj českého repertoáru, ako v lyrickom odbore, tak aj v dramatickom. „Za zmienku stojí aspoň stálica v repertoári ako je Don Giovanni, Eugen Onegin, Gróf Luna v Trubadúrovi, Ford vo Falstaffovi, Otec Germont v Traviate, Escamillo v Carmen, Herr Fluth vo Veselých paničkách windsorských, Marcello / Schaunard v Bohéme, Donner v Zlate Rýna, Gróf Almaviva vo Figarovej svadbe, Sharpless v Madame Butterfly, Bohuš z Harasova v Jakobínovi, Harašta v Líške Bystroušce, Albert vo Wertherovi a ďalšie… Jeho zahraničné pôsobenie sa časom úspešne rozrástlo na spoluprácu so svetovými telesami ako sú Bamberskí filharmonici, Česká filharmónia, Pražský symfonický orchester. Hosťoval tiež v produkciách alebo v koprodukciách s opernými domami v Nancy, Zürichu, Palerme, festival Valle D´Itria, Welsh National Opera v Cardiffe. Často spolupracoval s Theater Freiburg, Theater Luzern, Immling Opern Festspiele a aktuálne ho čaká debut v Opera Royal de Valónia v belgickom Liege s rolou Hajného v Rusalke,“ pridáva Júlia Grejtáková ďalšie úspechy českého barytonistu. V sezóne 2023/2024, 2024/2025 bude stvárňovať úlohu Guglielma v opere Cosí fan tutte na javiskách Teatro Comunale Pavarotti – Freni v Modene, vo Fondazione Pergolesi Spontini v Jesi, v Teatro Verdi di Pisa, Teatro Sociale di Rovigo alebo vo francúzskej Opéra-Théâtre de Metz. Už ôsmy rok je stálym hosťom opery Národného divadla v Prahe / Štátnej opery, kde bol nedávno nominovaný v širšej kategórii na prestížnu umeleckú cenu Thálie za úlohu Schmierenschauspielera v opere Vzdialený zvuk.

Keď sa talent snúbi so šarmom

Je mladá, talentovaná, šarmantná… Má všetko, čo sopranistka  potrebuje na ceste za úspechom a dokáže to naplno v umeleckom svete  naplno využiť! „Tatiana Hajzušová je absolventkou Konzervatória v Bratislave v odbore operný spev, kde zároveň študovala aj hru na klavíri. Neskôr sa stala poslucháčkou VŠMU v Bratislave v odbore operný spev. V roku 2020 debutovala v Štátnom, dnes už Národnom divadle Košice v projekte Alma a Gustav Mahler „Manželstvo v piesňach“. Zároveň hosťovala v opere W. A. Mozarta Don Giovanni a v operete E. Kálmána Vojvodkyňa z Chicaga. V roku 2021 účinkovala na prestížnom festivale Dmitri Hvorostovsky v Krasnojarsku, tu debutovala v role Donny Elviry v opere Don Giovanni. Spolupracuje so slovenskými kultúrnymi inštitúciami  ako sú Národné divadlo Košice, SND, Štátna filharmónia Košice, Slovenská filharmónia, Slovenský rozhlas. Získala mnohé významné ocenenia na medzinárodných speváckych súťažiach,“ predstavuje Júlia Grejtáková mladú umelkyňu.

Sympatický pár bude na klavíri sprevádzať Júlia Grejtáková. “Júlia Grejtáková  je korepetítorka Národného divadla Košice. Je súčasne aj autorkou mnohých projektov, prevažne operných koncertov., často spolupracuje s opernými spevákmi nielen z domova, ale aj zo zahraničia. Vystupovala v mnohých krajinách ako Taliansko, Francúzsko, Mexiko, Portugalsko, Čína, Poľsko… Som veľmi rád, že bola spoluorganizátorka festivalu FESTival UMenia Prešov 2023 a naša spolupráca pokračuje aj v tomto roku koncertom Česko-sLOVEnské operné hlasy,“ dodáva Jozef Kačala.

Koncert Česko-sLOVEnské operné hlasy bude v Dvorane Evanjelického kolégia 24.2.2024 o 18. h. Predaj vstupeniek: www.predpredaj.sk a hodinu pred začiatkom koncertu na mieste konania. Bližšie informácie: www.eprok.sk