Skip to content
Menu
Menu

Vianoce v štýle Verdiho, Pucciniho. Pre potešenie duše aj sakrálne árie…

Prečítať článok

Blíži sa finále vo veľkom štýle! Festival umenia – FESTUM PREŠOV 2023  s prívlastkom výnimočný pokračoval koncertom Cimbaliáda v stredu 13. decembra a uzavrie ho Vianočná nálada s Tituszom Tóbiszom, kvartetom Fusion Bows Quartet a klavírnym sprievodom Júlie Grejtákovej  v nedeľu  17. decembra.

 Prešovskej agentúre EPROK jej zámer, ponúknuť divákom čo najviac kvality a dať príležitosť umelcom „vážneho rangu“ ako aj mladým tvorcom, sa vydaril. Punc tomu všetkému dal aj výber miesta, Múzeum soli v Solivare spojilo umenie s históriou. „Festival  13. novembra otvorili sólisti Národného divadla v Košiciach koncertom Božská Edita, čím sme vzdali poctu svetovej opernej dive, slovenskej rodáčke Edite Gruberovej. Hudobno-poetický večer pod názvom Chleboslovie patril vystúpeniu umelkyne pod menom Skyva a gitaristovi Samuelovi Marinčákovi.  Príjemné bolo aj stretnutie s mužským speváckym triom Labirsky beťare z Medzilaboriec. Jedinému hudobnému nástroju – v tomto prípade cimbalu – patril večer 13. decembra pod názvom Cimbaliáda. A záver bude už v naozaj vianočnej atmosfére, ktorú ponúkne Titusz Tóbisz 17. decembra. Zaspieva skladby Verdiho, Pucciniho, ale napríklad aj sakrálne árie,“ hovorí Jozef Kačala, organizátor skvelého projektu a majiteľ agentúry EPROK.

Súčasne dodáva, že veľká vďaka patrí Júlii Grejtákovej, klaviristke a korepetítorke z Národného divadla v Košiciach. Tá si navyše vzala na starosť dramaturgickú podobu festivalu.

Čosi výnimočné, čosi vianočné…

V stredu 13. decembra sa predstavil fenomenálny hráč na cimbal Mykhaylo Zakhariya, s klavírnym sprievodom Dany Zakhariye. Mykhaylo Zakhariya je širokospektrálny hráč, žiadaný tak na klasickú hudbu ako aj folkór, etno či cigánsku hudbu. Na koncerte sa predstavili aj jeho študenti z Konzervatória Jozefa Adamoviča Košice, kde už niekoľko rokov vychováva s veľkým úspechom svojich nástupcov.

Zastavenie sa v čase, príležitosť naladiť sa duchovne na prichádzajúce najkrajšie sviatky roka To všetko v podaní charizmatického a divákmi obľúbeného tenoristu Titusza Tóbisza, sólistu Opery Národného divadla v Košiciach, ktorého poznajú aj diváci okolitých či vzdialenejších európskych krajín (Česko, Maďarsko, Poľsko, Francúzsko, Taliansko a iné). Okrem úspechov v opere s obrovským úspechom stvárňuje rolu Jeana Valjeana v svetoznámom muzikáli Bedári, ktorý má v repertoári Nová scéna v Bratislave. Vystúpi v klavírnom sprievode Júlie Grejtákovej, hlavnej korepetítorky Národného divadla v Košiciach, ale taktiež so sláčikovým kvartetom Fusion Bows Quartet, ktoré tvorí súčasť koncertu aj ako samostatne účinkujúce. Kvarteto tvoria mladí ľudia, ktorým hudba prirástla k srdcu na umeleckej škole, ale nie všetci sa ňou aj živia.

Foto: Zdenko Hanout