Skip to content
Menu
Menu

Do začiatku sezóny chýba ešte nejaký čas, ale už sú v obchodoch. Tekvicovú polievku som obohatila o dve prísady

Prečítať článok

27.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shuttersock/Anna_Pustynnikova).

Tekvica je zelenina, ktorá je úzko spätá s jeseňou, ale už ju môžeme vidieť na trhoch a v obchodoch so zeleninou. Milovníci tekvicovej polievky si preto môžu vydýchnuť a konečne si vychutnať túto úžasnú chuť. Dnes vám poviem, ako si pripraviť tekvicovú polievku v tom najlepšom štýle. Hodiť sa vám budú dva doplnky.

Tekvicová polievka
Foto: shuttersock/Anna_Pustynnikova

Tento rok bol výnimočný – jar prišla rýchlo, leto ešte rýchlejšie a všetky rastliny začali kvitnúť rýchlejšie, pričom ovocie a zelenina dozrievali v priemere o mesiac skôr ako zvyčajne. Preto nie je prekvapením, že uprostred horúceho leta sa na pultoch obchodov objavujú chutné tekvice. Ja som ich v posledných týždňoch videla na obľúbených trhoch, ako medzi sebou bojujú o to, ktorá je najlacnejšia. Zatiaľ som však nemala príležitosť kúpiť si tekvicu, ale poznám dokonalý recept na absolútne lahodnú polievku. Stačia vám k nemu dve prísady. Trochu syra feta a štipka pikantnej omáčky sriracha. Olizovanie prstov je slabé slovo.

Tekvicová polievka – nečakajte na jeseň, len zabehnite do obchodu

Ingrediencie:

1 veľká tekvica, najlepšie s hmotnosťou o niečo vyššou ako kilogram,

2 mrkvy,

1 veľká cibuľa,

plná polievková lyžica omáčky sriracha,

cca 2 l zeleninového vývaru alebo čistého bujónu,

2-3 strúčiky cesnaku,

2 lyžice syra feta,

soľ, korenie, štipka sladkej a údenej papriky,

podávame s krutónmi, slaninovými lupienkami alebo vyzretou klobásou.

Sezóna tekvíc sa blíži
Foto: shutterstock/Anton Dios

Tekvicová polievka – ako ju pripraviť:

Začnite tým, že upečiete tekvicu. Nakrájajte ju na kúsky a pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov, kým tekvica nezmäkne. Potom oddeľte dužinu od tvrdej šupky. Dávajte pozor, aby ste sa nepopálili.

Pripravte si hrniec a zohrejte v ňom lyžicu masla a lyžicu olivového oleja. Potom pridajte nakrájanú cibuľu a nakrájanú mrkvu a restujte, kým cibuľa nezosklovatie. Potom pridajte nasekaný cesnak a smažte asi 2 minúty.

Osmaženú zeleninu zalejte vývarom, pridajte opečenú tekvicovú dužinu, syr feta a omáčku sriracha a varte na strednom plameni, kým sa syr úplne nerozpustí. Dôkladne premiešajte a rozmixujte ručným mixérom.

Teraz je čas na dochutenie. Podľa chuti pridajte soľ, korenie a sladkú a údenú papriku. Pridajte aj štipku muškátového orieška a varte ďalších 5 minút. S korením buďte opatrní – omáčka je pomerne pálivá.

Takúto polievku môžete podávať pri akejkoľvek príležitosti, dokonca aj v horúcom lete. Hodí sa na každodenný obed alebo večeru, ale aj ako ukážkové jedlo na rodinných oslavách. Aj vás teší, že tekvica je teraz ľahko dostupná v našich obchodoch? Ja som nadšená.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Cuketová krémová polievka. Moja teta mi poradila, čo pridať, aby bola lepšia

Paradajková polievka z passaty je moje značkové jedlo. Pridávam dve prísady a je lepšia ako babičkina

The post Do začiatku sezóny chýba ešte nejaký čas, ale už sú v obchodoch. Tekvicovú polievku som obohatila o dve prísady appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj