Skip to content
Menu
Menu

Dúhový povlak na čaji. Je bezpečné piť nápoj s takouto škvrnou?

Prečítať článok

4.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Aleksandrs Samuilovs).

Čaj je jedným z najobľúbenejších nápojov na svete a existuje mnoho spôsobov jeho prípravy. Tentoraz sa však budeme venovať trochu inej téme čaju, a to dúhovému dechtu, ktorý sa objaví v pohári čaju a peny. Čo je to za jav a je bezpečné piť čaj s týmto dechtom?

Čaj je jedným z najobľúbenejších nápojov na svete a existuje mnoho spôsobov jeho prípravy.
Foto: shutterstock.com/Aleksandrs Samuilovs

Prečo čaj pení?

Zalievate čaj vriacou vodou a po niekoľkých sekundách sa v šálke vytvorí charakteristická pena? Keď sa to stane, mnoho ľudí sa pýta, či pena nie je dôsledkom nedôkladne opláchnutého prostriedku na umývanie riadu. Nič nemôže byť ďalej od pravdy.

Jednou z príčin penenia po uvarení čaju sú saponíny alebo glykozidové zlúčeniny, organické látky, ktoré sa prirodzene vyskytujú v čajových lístkoch. Saponíny majú expektoračné, analgetické a protizápalové vlastnosti, a preto sú zdraviu prospešné. Saponíny sú rozpustné vo vode, takže keď sa čaj zaleje vriacou vodou, môžu vytvoriť spomínanú penu.

Ďalším faktorom, ktorý spôsobuje, že čaj pení, je spôsob jeho zalievania. Ak sa voda nanáša z veľkej výšky, chaoticky, do nálevu sa vtláča viac vzduchu, ktorý potom uniká a vytvára penu. Pri nalievaní čaju jemným, rovnomerným prúdom vzniká oveľa menej peny.

Na tvorbu peny má vplyv aj typ sušeného čaju. Najviac peny sa v čaji vytvorí, keď sa vodou zalejú jemné, kučeravé lístky.

Vyzerá ako malá olejová alebo benzínová škvrna, ktorá tvorí tenkú fóliu. Táto charakteristická dúhovo sfarbená škvrna na čaji je výsledkom reakcie medzi polyfenolmi prítomnými v čajových lístkoch a vápenatým uhlím
Foto: shutterstock.com/Subbotina Anna

Čo je dúhová ovčia koža na čaji?

Vyzerá ako malá olejová alebo benzínová škvrna, ktorá tvorí tenkú fóliu. Táto charakteristická dúhovo sfarbená škvrna na čaji je výsledkom reakcie medzi polyfenolmi prítomnými v čajových lístkoch a vápenatým uhlím, ktoré sa zasa nachádza vo vode. Čím je voda tvrdšia, tým viac vápenatého uhlíka a tým pravdepodobnejšia je tvorba usadenín.

Takáto dúhovo sfarbená usadenina na čaji nemá nepriaznivý vplyv na naše zdravie, takže v súčasnosti neexistujú žiadne kontraindikácie pitia takéhoto čaju. Ak chcete eliminovať tvorbu usadenín, zalejte čaj filtrovanou vodou alebo do neho pridajte plátok citróna.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zoštíhľujúce prísady do čaju. Čo sa oplatí pridať do vášho teplého nápoja?

Tento čaj je v mnohých krajinách zakázaný. Na Slovensku si ho stále môžete kúpiť, hoci poškodzuje pečeň

The post Dúhový povlak na čaji. Je bezpečné piť nápoj s takouto škvrnou? appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj