Skip to content
Menu
Menu

Hľadáte hit v kuchyni? Džem z týchto plodov očarí celú rodinu. Jahody a maliny sa môžu skryť

Prečítať článok

21.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/elizaveta66).

Máte chuť na džem z výnimočného ovocia? Vyniká svojou originálnou chuťou, ktorá je mierne kyslastá, ale zároveň v kombinácii s ďalšími ingredienciami dokáže vytvoriť skutočne jedinečnú kompozíciu, po ktorej siahneme s veľkým potešením.

Egrešový džem sa dá použiť na mnoho rôznych spôsobov.
Foto: shutterstock/elizaveta66

Egrešový džem sa dá použiť na mnoho rôznych spôsobov. Egreš je ovocie s výraznou chuťou. A hoci je jeho vzhľad nenápadný, stojí za to vedieť, že egreše ukrývajú mnoho cenných zdraviu prospešných zložiek. Vyskúšajte tento recept na egrešový džem a presvedčte sa sami.

Egreše – ovocie obsahujúce množstvo cenných živín

Začnime tým, čo je na egreši jedinečné. Egrešové zaváraniny sú skutočnou vitamínovou bombou, a preto sa oplatí mať ich vo svojej špajzi. Egreše sú malé bobule, ktorých plody sú plné vitamínu C, A, E a vitamínov skupiny B. Obsahuje aj mnoho cenných minerálov (vrátane draslíka, horčíka, vápnika, železa), ako aj vlákninu, ktorá pomáha ľudskému tráviacemu systému. To však nie je všetko. Egreše sú cenené aj pre prítomnosť antioxidantov, ktoré chránia naše bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Odborníci zdôrazňujú, že pravidelná konzumácia egrešov alebo výrobkov z nich, vrátane egrešového džemu, má priaznivý vplyv na celkové zdravie a predovšetkým znižuje riziko srdcových ochorení.

Egrešové zaváraniny sú skutočnou vitamínovou bombou, a preto sa oplatí mať ich vo svojej špajzi.
Foto: shutterstock/Iryna80

Egrešový džem – nevyhnutnosť v špajze

Egrešové džemy majú v kuchyni široké využitie. Môžu sa použiť ako prísada do domácich koláčov a dezertov. Skvelé sú aj ako príloha k palacinkám a vafliam. Egrešový džem môže byť sladkou prílohou k pečenému mäsu a paštétam, ako aj základom sladkej zálievky na ľahký šalát. Egrešový džem sa môže podávať na plátku čerstvého chrumkavého chleba alebo sa môže pridať do bieleho jogurtu, aby sa zvýraznila jeho chuť. Egrešový džem sa navyše dobre kombinuje aj so syrmi a so syrmi s plesňou, takže sa výborne hodí na syrový tanier.

Ako vidíte z vyššie uvedeného, egrešový džem má v kuchyni veľmi široké využitie, preto by nemal chýbať v našich letných konzervách. Egrešový džem môžete pripraviť v klasickej verzii alebo obohatiť chuť ovocia o dokonale vybrané prísady.

Čo pripraviť z egreša? Klasický egrešový džem

Čo pripraviť z egrešov? Samozrejme, klasický egrešový džem. Na jeho prípravu budete potrebovať tieto suroviny:

1 kg egrešov

0,75 kg cukru

100 ml vody

šťava vytlačená z 1 citróna

Spôsob prípravy:

Egreše dôkladne umyte pod tečúcou vodou a potom odstráňte stopky. Angrešt vložte do veľkého hrnca, zalejte 100 ml vody a zľahka stlačte napríklad tĺčikom na zemiaky. Varte na strednom plameni, kým sa ovocie nezačne rozpadávať. Pridajte cukor a šťavu vytlačenú z jedného citróna. Dôkladne premiešajte a varte približne 40 minút. Počas tejto doby by sa mal cukor úplne rozpustiť. Hotový egrešový džem vložte do sterilizovaných pohárov. Zavíčkujte ich a postavte hore dnom, kým džem nevychladne.

Egrešový džem – upravené recepty

Do egrešového džemu sa hodí nielen citrónová šťava, ale napríklad aj pomaranč alebo limetka pre exotickú chuť.
Foto: shutterstock.com/PosiNote

Aké prísady možno použiť na obohatenie egrešového džemu? Recepty na egrešový džem s ďalšími prísadami sa tiež oplatí poznať a vyskúšať, aby ste našli svoje ideálne zloženie. Egrešový džem dobre funguje s rôznymi prísadami a medzi najčastejšie používané patria:

jahody, ktoré dodajú extra sladkosť a zvýraznia chuť

zázvor – prísada ideálna pre tých, ktorí uprednostňujú výrazné, štipľavé a korenisté chute

citrusy – do egrešového džemu sa hodí nielen citrónová šťava, ale napríklad aj pomaranč alebo limetka pre exotickú chuť

mäta – prísada pre tých, ktorí majú radi osviežujúcu príchuť

Egrešový džem – ako ho skladovať?

Egrešový džem, podobne ako iné zimné konzervy, by sa mal skladovať vo vhodných podmienkach. Konzervy je najlepšie skladovať na chladnom a tmavom mieste. Môže to byť v domácej špajze alebo napríklad v kuchynskej skrinke bez priameho svetla. Mnohí ľudia radšej pasterizujú poháre so zaváraninami, aby sa nepokazili a zostali dlho čerstvé. Pasterizácia sa môže vykonávať napríklad vo vodnom kúpeli, v rúre alebo v umývačke riadu. Otvorený pohár egrešového džemu by sa mal skladovať v chladničke a spotrebovať najneskôr do jedného týždňa.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Je lepšie zamraziť čerešne s jadierkami alebo bez nich? Odpoveď to neuľahčuje: záleží na tom

Na niekoľko minút vložte do rúry. Chrumkavá desiata, ktorú môžete jesť bez výčitiek svedomia

The post Hľadáte hit v kuchyni? Džem z týchto plodov očarí celú rodinu. Jahody a maliny sa môžu skryť appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj