15.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Pixabay).
Zemiaky sú neodmysliteľnou súčasťou slovenskej večere, ale nie každý vie, ako ich správne pripraviť. Nehovoríme o zložitých technikách varenia, ale o jednom jednoduchom kroku, ktorý je napriek zdanlivému významu veľmi dôležitý. Ide o moment pridania soli do vody.
Kedy je najlepšie osoliť vodu na zemiaky?
Foto: pexels.com/Pixabay
Solenie vody na zemiaky nie je podstatné a niektorí ľudia od tohto kroku upúšťajú. Väčšina si však nevie predstaviť nesolené jedlo a dochucuje vodu kvôli chuti. A v tejto fáze často robia chybu. Viete, kedy by ste mali pridať soľ? Je lepšie pridávať ju do studenej alebo horúcej vody? Vysvetlíme vám to o chvíľu.
Častou chybou, ktorú robí veľa ľudí pri varení zemiakov, je pridávanie soli hneď na začiatku. Nemala by sa dávať do studenej vody. Táto malá chyba môže viesť k neočakávaným následkom. Nielenže predlžuje čas varenia, čo sa prejavuje vo vyšších účtoch za plyn alebo elektrinu, ale môže tiež poškodiť povrchovú úpravu hrnca z nehrdzavejúcej ocele.
Soľ je nevyhnutná na zlepšenie chuti jedla a dodáva nám potrebné elektrolyty.
Foto: shutterstock/Yuphayao Pooh’s
Dúhové stopy na riade sú signálom, že soľ začína pôsobiť na nehrdzavejúcu oceľ. V dôsledku toho sa jedlo varené v takomto hrnci môže pripáliť a nadmerne sa naň prilepiť. V extrémnych prípadoch môže hrniec dokonca začať hrdzavieť.
Kedy by sme teda mali pridávať soľ do varených zemiakov? Najlepší čas je, keď voda začne vrieť. Takýto postup nielenže skráti čas varenia a premietne sa do nižších účtov za energiu, ale tiež pomôže udržať naše hrnce dlhšie v lepšom stave.
Poznanie správneho času na pridanie soli do zemiakov je malou, ale dôležitou súčasťou správneho varenia.
Foto: shutterstock/inewsfoto
Môže táto jednoduchá zmena našich kuchárskych návykov skutočne priniesť zmenu? Určite áno. Soľ je nevyhnutná na zlepšenie chuti jedla a dodáva nám potrebné elektrolyty, ale jej používanie si vyžaduje istú dávku premyslenia. Poznanie správneho času na pridanie soli do zemiakov je malou, ale dôležitou súčasťou správneho varenia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kysnuté cesto vyrastie ako blázon. Stačí 1 polievková lyžica tekutiny, ktorú má každý
Špargľa už nikdy nebude horká. Stačí pridať 3 polievkové lyžice do vody a problém je vyriešený
The post Kedy je najlepšie osoliť vodu na zemiaky? Tento detail je veľmi dôležitý appeared first on Vášeň v tebe.