Skip to content
Menu
Menu

Kvôli tejto chybe je drobenka tvrdá ako kameň. Môžete ju zachrániť. Pridajte toto do múky

Prečítať článok

02.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Erhan Inga).

V záhradách vyrástla prvá rebarbora a to znamená, že sezóna kysnutých koláčov sa práve začala. Nie je nič chutnejšie ako teplý kysnutý koláč s maslovou a sladkou drobenkou. Jej pridanie dodá mäkkému cestu trochu vítanej chrumkavosti. Ako pripraviť dokonalú drobenku?

Čo potrebujete na prípravu drobenky?
Foto: shutterstock/Erhan Inga

Drobenka je skvelým doplnkom do kysnutého cesta alebo sezónneho ovocia. Jej jemná, maslová chuť dopĺňa naše dezerty a vyzerá veľmi esteticky. Jej príprava si vyžaduje veľmi málo času a námahy a zvládne ju aj začínajúci cukrár.

Čo potrebujete na prípravu drobenky? Môžete si ju pripraviť za pár okamihov

Tradičnú drobenku si môžete pripraviť len z 3 ingrediencií. Nie je dobré ju príliš komplikovať alebo robiť ju efektne, preto sa oplatí držať sa základného receptu. Na jej prípravu potrebujete:

150 g múky

75 g masla priamo z chladničky

75 g cukru

Drobenku je dobré miesiť na doske na pečenie, ktorá uľahčí spojenie všetkých ingrediencií. Ak ju nemáte, postačí vám veľká misa. Preneste do nej múku, na kocky nakrájané studené maslo a cukor. Prstami cesto roztlačte tak, aby ste získali sladké hrudky. Drobenku nasypte na cesto alebo na plech a upečte do zlatista.

Nie je nič chutnejšie ako teplý kysnutý koláč s maslovou a sladkou drobenkou.
Foto: shutterstock.com/LMariaKovaleva

Ako pripraviť drobenku? Týmto chybám sa treba vyhnúť

Hoci je recept jednoduchý, mnoho ľudí robí pri príprave drobenky chyby. Nie je prekvapením, že vyjde nechutná a niekedy je na tanieri sklamaním. Často robíme chybu v množstve masla, ktoré pridávame. Ak pridáme príliš málo masla, drobenka je tvrdá ako kameň, zatiaľ čo ak pridáme príliš veľa masla, počas pečenia sa roztopí a nezostane po nej prakticky ani stopa. Drobenka bude tvrdá aj vtedy, ak pridáme príliš veľa múky. V tomto prípade ju však môžete zachrániť pridaním trochy mlieka do cesta. To vám pomôže dosiahnuť požadovanú konzistenciu.

Ak pridáte príliš veľa cukru, vznikne mdlá drobenka. Nepreháňajte to s ním, pretože nám môže účinne pokaziť koláč. Na rozbitie sladkosti môžete použiť trochu soli. Najlepším riešením je ochutnať drobenku už počas jej prípravy. Potom upravíte chuť podľa seba a uistíte sa, že je v nej práve to správne množstvo cukru.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nadýchaný kysnutý koláč s rebarborou a mrveničkou. Dokonale vyvažuje kyslú chuť so sladkou

Tento koláč prekoná všetky koláče z cukrárne. Je jemný ako obláčik a vždy sa vydarí

The post Kvôli tejto chybe je drobenka tvrdá ako kameň. Môžete ju zachrániť. Pridajte toto do múky appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj