Skip to content
Menu
Menu

Nikdy to nevyhadzujem. Cesnakové šupky majú cenu zlata. Posypem nimi zeleninu a ovocie

Prečítať článok

23.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív).

Cesnakové šupky najčastejšie končia v odpadkovom koši alebo kompostéri. Málokto však vie, že ich možno použiť múdro a dať im druhý život. Získame tak cennú zbraň v boji s časom.

Na čo všetko sa dajú cesnakové šupky použiť?
Foto: Súkromný archív

Cesnak je jedným zo základných produktov v kuchyni. Nie bezdôvodne. Vzhľadom na to, že je plný chuti a živín, je skvelá aj mimo varenia. Je tiež lepšie uložiť škrupiny, ktoré zvyčajne končia v koši.

Na čo všetko sa dajú cesnakové šupky použiť? Budú pôsobiť ako konzervačná látka pre zeleninu

Cesnak je známy svojimi zdravotnými vlastnosťami a nazýva sa prírodným antibiotikom. Cesnakové šupky, podobne ako samotné strúčiky, majú charakteristickú chuť a vôňu vďaka prítomnosti zlúčeniny zvanej alicín. Má mnoho výhod, vrátane schopnosti chrániť bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov.

S úspechom sa dajú použiť na záhrade, v špajzi či chladničke. Všetko, čo musíte urobiť, je nazbierať trochu cesnakových šupiek a rozsypať ich na zeleninu. Takto ochránite zeleninu pred hnilobou. Okrem toho zabránia niektorým chorobám a škodcom, ako je pásavka zemiaková, vošky a niektoré huby.

Šupky z cesnaku nevyhadzujte.
Foto: Pixabay/kropekk_pl

Cesnakové šupky nevyhadzujte. Kompostujte ich alebo použite ako hnojivo pre rastliny

Cesnakové šupky si môžete vždy odložiť a pridať do kompostu. Záhradkári zalievajú plodiny a rastliny cesnakovými odvarmi a nálevmi, aby poskytli rastlinám ďalšie živiny (draslík, vápnik a fosfor), ktoré im môžu pomôcť pri vývoji. Cesnakové hnojivo je možné použiť vo fáze sadeníc, vegetácie, kvitnutia a plodenia rastlín. Okrem toho rovnaké hnojivo pôsobí aj ako prírodný repelent proti hmyzu, ktorý môže chrániť rastliny.

Ako používať cesnakové šupky na rastliny? Pripravte si nasledujúci recept na hnojivo, a potom zalejte rastliny ako obvykle.

V sklenenej nádobe s uzáverom zmiešame asi 1 liter vody s 1/3 až 1/2 celej hlavičky cesnaku vrátane šupiek.

Dôkladne premiešame, uzavrieme a pretrepeme.

Nechajte asi 24 hodín na chladnom a suchom mieste, mimo dosahu slnečného žiarenia.

Odstráňte šupky a nálev bude pripravený na použitie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako dlho trvá, kým sa uhorky objavia? So semenami urobte jednu vec. Bude to trvať dvakrát kratšie

Pol lyžičky nasypte do vody a nastriekajte na čučoriedky. Vošky rýchlo utečú za plot k susedovi

The post Nikdy to nevyhadzujem. Cesnakové šupky majú cenu zlata. Posypem nimi zeleninu a ovocie appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj