Skip to content
Menu
Menu

Robila ich stará mama, keď som u nej nocovala. Nepoznám lepšie lievance

Prečítať článok

18.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (FFoto: Pixabay/Zozz_).

Lievance s jablkami – recept, ktorý nám chýba a milujeme. Dodnes si pamätám na babkine lievance, keď som ju navštívila cez víkend alebo prázdniny. Potom by som sa zobudil na sladkú vôňu lievancov alebo kikiríkanie kohúta. Babička tu už nie je, ale recept je – nie je to nič zložité a chuť je taká, že si ľudia kľaknite.

Klasické jablkové lievance – babka ich robila každé ráno.
Foto: Pixabay/Zozz_

Lievance s jablkami si spájame s detstvom, bezstarostnosťou a bezpečnosťou. Recept na lievance s jablkami je triviálny, preto nám ich naše staré mamy zrejme robili ako deti na raňajky či poobednú desiatu, aby sme neskôr mali silu hrať sa s kamarátmi vonku (alebo na poli). Dnes vám prezradíme klasický recept na lievance, ktorý vás vráti o tucet, ba aj niekoľko desiatok rokov späť.

Klasické jablkové lievance – babka ich robila každé ráno

Ingrediencie:

200 ml kefíru,

2 vajcia,

pohár pšeničnej múky,

1 lyžica vanilkového cukru,

1 lyžica práškového cukru,

2 stredné jablká, strúhané

plochá lyžička sódy,

tuk na vyprážanie.

Babičkine lievance – ako ich pripraviť:

Pripravíme si misku a preosejeme do nej múku. Potom pridajte sódu bikarbónu a dôkladne premiešajte. Ak sa pýtate, akú múku zvoliť, vyberte si tortovú hladkú – lievance budú jemnejšie.

V inej miske vyšľaháme mixérom vajíčka, pridáme oba cukry a keď vznikne „kogel-mogel“, pridáme kefír.

Do misy postupne preosejeme múku s rozšľahanými vajíčkami a kefírom a pridáme nastrúhané jablká. Keď je cesto hotové, odstavíme ho na chvíľu, aby sa lepok naviazal na suroviny.

Panvicu poriadne rozohrejeme a vymastíme trochou oleja alebo masla. Potom pomocou naberačky alebo hlbokej lyžice pridávame časti cesta na lievance. Smažte na miernom ohni z oboch strán.

Táto vôňa a chuť je vstupnou bránou do spomienok na detstvo a je škoda ju nevyskúšať. Takéto lievance chutia najlepšie priamo z panvice, keď vás ešte pália na prstoch, no rovnako dobré sú posypané práškovým cukrom alebo podávané s domácim džemom či sladkou smotanou.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Urobte z nich drobnosť a prekvapte svoju rodinu. Vôňa sa bude šíriť po celom dome

Brownie – recept na šialene čokoládové potešenie. Pridajte svoj obľúbený nápoj Jacka Sparrowa

The post Robila ich stará mama, keď som u nej nocovala. Nepoznám lepšie lievance appeared first on Vášeň v tebe.