Skip to content
Menu
Menu

Sezóna sa práve začala. Choďte na trh alebo do lesa a pripravte tú najlepšiu omáčku. Dajte si však pozor na smotanu

Prečítať článok

10.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hlphoto).

V lesoch sa začali objavovať prvé huby a tie sú najchutnejšie. Nepoznám nikoho, kto by nemal rád kuriatka – čo je z týchto húb najchutnejšie? Samozrejme, kuriatková omáčka. Dnes pre vás máme klasický recept na omáčku z kuriatok. Pripravíte ich rýchlo a jednoducho, ale pozor na smotanu. Práve táto sa bude najlepšie hodiť. Dobre známe a obľúbené korenie vám tiež príde vhod.

Omáčka z kuriatok je viac ako jedlo
Foto: shutterstock/hlphoto

Omáčka z kuriatok je viac ako jedlo. Milujem huby a hneď ako sa začnú objavovať v lese alebo na trhoch, zavriem sa do kuchyne a oddávam sa svojej obľúbenej činnosti – vareniu a potom jedeniu. Keď som naposledy robila omáčku z kuriatok, rozhodla som sa trochu odviazať a pridala som korenie, ktoré vždy pridávam do držkovej omáčky. Už dávno som nejedla nič také chutné, a pritom stačilo pol čajovej lyžičky. Všetko je to samozrejme o muškátovom oriešku. Pokiaľ ide o smotanu, odporúčam tridsaťtri percentnú – podľa mňa je to najlepšia voľba.

Omáčka z kuriatok – jednoduchý a dobrý recept na pridanie k mäsu a cestovinám

Ingrediencie:

cca 600-700 g kuriatok

2 malé cibule, ja vždy používam šalotku,

2-3 strúčiky cesnaku,

približne 200-300 ml 33% smotany

maslo,

soľ, korenie, muškátový oriešok,

prípadne nasekaná petržlenová vňať.

Nepoznám nikoho, kto by nemal rád kuriatka – čo je z týchto húb najchutnejšie? Samozrejme, kuriatková omáčka
Foto: shutterstock/Viktor Sergeevich

Ako pripraviť omáčku z kuriatok? Postup:

Najskôr dôkladne očistite kuriatka. Najlepšie je to urobiť pomocou mäkkého štetca. Môžete ich tiež na chvíľu namočiť do vody so soľou.

Očistené huby nakrájajte na menšie kúsky. Nakrájajte tiež cibuľu a prelisujte cesnak.

Na panvici rozohrejte lyžicu masla a orestujte na ňom cibuľu. Potom pridajte nakrájané huby a smažte na vyššej teplote, kým sa neodparí prebytočná voda.

K orestovaným hubám pridajte cesnak, zľahka ich osoľte a zalejte smotanou. Potom znížte teplotu a panvicu zakryte pokrievkou.

Dusíme na miernom ohni asi 20 minút. Potom pridajte korenie a muškátový oriešok. Odstráňte pokrievku a pokračujte vo varení ďalších 5 minút. Podávajte na váš obľúbený spôsob.

Muškátový oriešok je ideálnym korením do jedál s hubami. Dokonale ich zvýrazní a vyzdvihne skryté chute. Či už pripravujete omáčku z kuriatok, hubovú polievku alebo dusíte hríby alebo huby s cibuľou, trocha muškátového orieška vždy obohatí váš pokrm.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Jedla som ju cez víkend na svadbe a bola som ohromená. Spýtala som sa šéfkuchára, ako ju pripraviť

Holandskú omáčku robím ako šéfkuchár. Nepoznám lepší recept na vajíčka a zeleninu

The post Sezóna sa práve začala. Choďte na trh alebo do lesa a pripravte tú najlepšiu omáčku. Dajte si však pozor na smotanu appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj