Skip to content
Menu
Menu

Shakshuka – recept, ktorý zasýti a poteší farbami. Chutí ako sen a pomáha chudnúť

Prečítať článok

21.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).

Shakshuka (šakšuka) je pravdepodobne najchutnejšia verzia vajec, aká existuje. Tento pokrm, ktorý pochádza z kuchyne Blízkeho východu, si získal srdcia Slovákov nielen svojou chuťou, ale aj tým, že už jedna porcia vás zasýti na celé hodiny. Ako pripraviť shakshuku? Pripravte si panvicu a všetko, čo vám zostalo v chladničke.

Shakshuka – recept na ňu je v podstate triviálny
Foto: shutterstock/New Africa

Shakshuka sa spája s raňajkami, ale koniec koncov, môže sa rovnako dobre hodiť aj na večeru alebo obed. Recept na shakshuku je triviálny – len paradajky, niekoľko príloh, vajcia a korenie. Nie je na nej nič zložité a shakshuka sa v podstate robí sama. Toto jedlo odporúčam najmä ľuďom, ktorí sa radi dobre stravujú, ale zároveň si chcú strážiť svoju hmotnosť. Shakshuka je taká sýta, že na jedlo nebudete myslieť celé hodiny a o žiadnom občerstvení nebude ani reči.

Shakshuka – recept na chuťovú bombu na raňajky a obed

Ingrediencie:

3 väčšie (malinové) paradajky,

1 väčšia cibuľa,

1 paprika,

niekoľko plátkov klobásy, kúsok salámy alebo slaniny,

hrsť špenátu (nepovinné),

olej alebo maslo na pečenie,

2 strúčiky cesnaku,

soľ, korenie, oregano, rasca, štipka chilli,

toľko vajec, koľko máte radi.

Shakshuka (šakšuka) je pravdepodobne najchutnejšia verzia vajec, aká existuje
Foto: shutterstock/Jacek Chabraszewski

Ako pripraviť shakshuku. Postup:

Začnite prípravou všetkých ingrediencií. Cibuľu nakrájajte na kocky, nemusí to byť veľmi na jemno, paradajky a papriku tiež nakrájajte na kocky. Klobásu nakrájajte na kúsky, ak používate salámu alebo slaninu, nakrájajte ju tiež na kocky.

Pripravte si veľkú panvicu a rozohrejte v nej tuk. Pridáme cibuľu, cesnak a klobásu. Cibuľu smažte, kým nezesklovatie, potom pridajte papriku a špenát. Smažte na pomerne silnom plameni a pridajte nakrájané paradajky.

Podľa chuti okoreňte a smažte, kým sa z paradajok neodparí prebytočná voda. Potom do stredu panvice rozbijeme vajcia a počkáme, kým sa bielka zatiahnu. Nezabudnite, že žĺtok by mal byť tekutý.

Tip: Ak nemáte čerstvé paradajky, môžete použiť konzervované paradajky. V takom prípade je dobré ich trochu dlhšie podusiť, aby sa odparila prebytočná šťava. Samozrejme, namiesto klobásy môžete pridať nadrobené tofu alebo pripraviť úplne zeleninovú verziu shakshuky – aj tá bude výborná.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Najjarnejšia polievka, akú som kedy videla. Šťaveľová polievka sa môže schovať

Lacnejšie ani chutnejšie to už byť nemôže. Podávať ju na večeru je zárukou hádky o ďalšiu porciu

The post Shakshuka – recept, ktorý zasýti a poteší farbami. Chutí ako sen a pomáha chudnúť appeared first on Vášeň v tebe.