11.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/56Markus357).
Prečo je špargľa horká? Príprava špargle môže byť jednoduchá a príjemná. Všetko vďaka tejto prísade, ktorú máte pravdepodobne v chladničke. Vďaka nej zmizne nepríjemná horkosť a zostane len dokonalá, jemná chuť.
Prečo je špargľa horká?
Foto: shutterstock/56Markus357
Špargľa je nespornou raritou jarnej kuchyne. Sezóna tejto zeleniny je veľmi krátka, preto sa oplatí vychutnať si ju, keď je najčerstvejšia, t. j. od začiatku mája do polovice júna. Ak vás trápi horkosť, vieme, ako sa jej zbaviť.
Čo robiť s bielou špargľou, ktorá je horká? Stačí jednoduchý trik
Každý milovník bielej špargle vie, že sa od zelenej špargle odlišuje jemnejšou chuťou, ale aj charakteristickou horkosťou. Práve táto druhá vlastnosť nás často ovplyvňuje, aby sme po nej nesiahali veľmi radi. Ak sa jej chcete zbaviť, existuje jednoduchý domáci liek. Pri varení tejto zeleniny pridajte do vody asi tri polievkové lyžice čistého mlieka. Laktóza, ktorú obsahuje, pozitívne ovplyvní chuť špargle a odstráni aj tú najmenšiu stopu horkej pachuti. Vďaka tomuto triviálnemu triku budú jemné a príjemne aromatické.
Na odstránenie horkosti špargle, pridajte pri varení mlieko.
Foto: shutterstock/batjaket
Šalát z bielej špargle. Táto chuť poteší
Ak je špargľa už uvarená, môžeme ju jesť ako prílohu alebo samostatne napríklad vo forme šalátu. Budeme potrebovať tieto ingrediencie:
500 g bielej špargle, uvarenej a vychladnutej,
1 červenú cibuľu nakrájanú na tenké plátky,
2 paradajky nakrájané na kocky,
100 g syra feta nakrájaného na kocky,
niekoľko lístkov čerstvej bazalky, nasekaných,
2 lyžice olivového oleja,
1 PL citrónovej šťavy,
soľ a korenie podľa chuti.
Prípravu tohto pokrmu začneme nakrájaním uvarenej bielej špargle na kúsky dlhé asi tri až štyri centimetre. Vo veľkej mise ich zmiešame s cibuľou, paradajkami a syrom feta, aby sme vytvorili základ nášho šalátu. Pridáme aj nasekanú bazalku, ktorá dodá šalátu sviežosť a chuť. V samostatnej miske pripravíme dresing zmiešaním olivového oleja, citrónovej šťavy, soli a korenia. Potom šalát polejeme pripraveným dresingom, pričom sa snažíme rovnomerne pokryť všetky prísady. Všetko jemne premiešajte, aby sa vytvorila harmonická kombinácia chutí. Vychutnajte si.
Po uvarení špargle z nej môžete pripraviť šalát.
Foto: shutterstock/Karl Allgaeuer
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takáto špargľa zmizne z tanierov za pár minút. Ja ju podávam s týmito prísadami, vychádzajú šialene
The post Špargľa už nikdy nebude horká. Stačí pridať 3 polievkové lyžice do vody a problém je vyriešený appeared first on Vášeň v tebe.