Skip to content
Menu
Menu

Touto jednoduchou ingredienciou sa v kuchyni plytvá každý deň. Má blahodarný vplyv na pestovanie rastlín v záhrade

Prečítať článok

29.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/inewsfoto).

Po uvarení zemiakov zabudnite vyliať vodu. Tento nenápadný úkon môže úplne zmeniť vaše zvyky a priniesť plodné výsledky. Zabráni tiež plytvaniu a vďaka nemu ušetríte koruny za chemické záhradné prostriedky, ktoré neslúžia životnému prostrediu.

Po uvarení zemiakov zabudnite vyliať vodu. Tento nenápadný úkon môže úplne zmeniť vaše zvyky a priniesť plodné výsledky.
Foto: shutterstock.com/inewsfoto

Niet pochýb o tom, že prírodné metódy sú najlepšie, či už ide o varenie, záhradkárčenie alebo domáce práce. Zdá sa teda, že aj voda z varenia zemiakov môže mať druhý život. Táto triviálna metóda sa môže zdať nezvyčajná, ale dokáže zázraky, a to viditeľné voľným okom!

Po varení zemiakov už nikdy nevylejete vodu. Vďaka tomuto triku sa naučíte cennú aplikáciu

Táto lacná, chutná a veľmi vďačná zelenina má v kuchyni mnoho využití. Podávame ju na milióny spôsobov, ale každý z nich si vyžaduje predchádzajúcu prípravu. Najobľúbenejšou metódou je, samozrejme, varenie zemiakov vo vode, a ako sa ukáže, túto tekutinu možno neskôr znovu použiť.

Voda po uvarení zemiakov sa môže ukázať ako cenná ingrediencia, ktorá vám nielen ušetrí peniaze za záhradkárske špecifiká, ale tiež vás naštartuje v duchu nulový odpad. Tekutina sa skvele hodí na rastliny, ovocné kríky alebo zeleninu – plodiny budú oveľa úrodnejšie a zdravšie, pretože takáto voda pre ne bude fungovať ako hnojivo. Metóda je skvelá aj pre balkónové rastliny alebo tie, ktoré zdobia naše parapety a nábytok.

Vzniká teda otázka, čo je také úžasné na obyčajnej vode zo zemiakov, ktorá zvyčajne končí v kuchynskom dreze.
Foto: shutterstock/dashtik

Po uvarení zemiakov zabudnite vodu vyliať. Dômyselný trik dokáže zázraky

Vzniká teda otázka, čo je také úžasné na obyčajnej vode zo zemiakov, ktorá zvyčajne končí v kuchynskom dreze. Odpoveď je veľmi jednoduchá – voda z varenia zemiakov je bohatá na minerály. Najmä fosfor, vďaka ktorému rastliny rastú a kvitnú, a škrob, ktorý ich zároveň posilňuje a chráni pred škodcami.

Nemožno však poprieť, že voda po uvarených zemiakoch musí byť zbavená soli. V opačnom prípade ju naše rastliny môžu zle znášať a dokonca zvädnúť. Dôležité je tiež nechať túto tekutinu dôkladne vychladnúť – najlepšie je preliať ju do inej nádoby, napr. konve, a nechať ju 24 hodín odstáť. Po uplynutí tejto doby môžete pokojne pokračovať v hnojení kvetov alebo zeleniny.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kto by nemal jesť zemiaky? Jedna skupina by ich mala vylúčiť zo svojho jedálnička

S čím jesť zemiaky, aby ste nepriberali?

The post Touto jednoduchou ingredienciou sa v kuchyni plytvá každý deň. Má blahodarný vplyv na pestovanie rastlín v záhrade appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj