Skip to content
Menu
Menu

Bežecký sviatok v Benkovciach poctou Jánovi Nazadovi

Obec Benkovce usporiada v nedeľu 26. februára 23. ročník bežeckých pretekov Benkovská pätnástka. Podujatie bude aj prvým ročníkom Memoriálu Jána Nazada.

Benkovská pätnástka sa pobeží po osemnástich rokoch. Tradíciu, ktorá má za sebou 22 ročníkov, sa v spolupráci s obcou a pod záštitou paralympijského zlatého medailistu z Atlanty 1996 Antona Sluku, rozhodla obnoviť známa vytrvalkyňa Zuzana Stanovčáková.

Preteky budú zároveň poctou ich zakladateľovi a bežeckej legende Jánovi Nazadovi (1948 – 2019). Beh sa stal súčasťou života Jána Nazada. Patril aj medzi priekopníkov ultra behov. Sto kilometrov zdolal za 8 hodín a 45 minút. Bol v cieli vyše 90 maratónov, jeho osobný rekord v tejto disciplíne má hodnotu 2:48:35 h – dosiahol ho v roku 1984 na Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach. Osobnosťou sa stal aj medzi umeleckými rezbármi. 

Benkovská pätnástka sa naposledy bežala v roku 2004 – vtedy ju vyhral Anton Sluka. Traťový rekord v roku 1998 vytvoril Orest Babjak – má hodnotu 49:44 min. V Benkovciach sa tešili z víťazstiev skvelí vytrvalci Pavol Madar, Róbert Štefko, Mikuláš Vrábel, Vladislav Lipovský. Trikrát na tomto podujatí zvíťazil maďarský vytrvalec János Bogar.

Prezentácia aktérov je na programe 26. februára od 10. do 12. h v budove Obecného úradu v Benkovciach, štart je stanovený na 13. hodinu pred budovou obecného úradu.

(jac)