Skip to content
Menu
Menu

Bývalý hokejista trénuje futbalistov

Po ostatnej futbalovej nedeli v okrese zaujali nielen niektoré výsledky v kategórii dospelých, ktoré sú fanúšikmi najviac sledované. V piatej lige žiakov U15 sa zrodil rezultát, ktorý vidíme na našich ihriskách, ako sa hovorí, možno raz za sto rokov. Stalo sa na ihrisku v Drienovskej Novej Vsi, kde domáci deklasovali rovesníkov z klubu Rómovia napredujú Žehňa 22:0. Právom im patrí v tabuľke pozícia lídra (skóre 82:7). Okrem toho mládežníci z tejto obce už stihli tejto sezóne prepísať históriu. Práve na to sme sa hneď v prvej otázke opýtali trénera Samuela Čorbu…  

Súčasní žiaci „Drienovskej“ neprehrali deväť zápasov po sebe, čo sa nikomu z ich predchodcov v tejto vekovej kategórii nepodarilo. Avšak, určite lepšie by znelo, keby išlo o deväť víťazstiev v sérii. Čo teda chýbalo, aby ste boli v Záborskom získali tri body a…?

To máte pravdu, krajšie by sa to počúvalo, no aj tak, nás teší aj takáto štatistika. Zvlášť, keď si spomenieme, ako to u nás vyzeralo pred štartom sezóny. Zháňali sme hráčov, aby mal kto hrať. Podarilo sa to až takpovediac v hodine dvanástej, dali sme dokopy partiu, ktorá drží pohromade a zabáva sa futbalom. Na margo jedinej remízy, 2:2 v Záborskom… V prvom polčase sme boli lepším tímom, no nepremenili sme tri tutovky. Vojto Balog zahodil dva samostatné nájazdy, Arthur Bačenko nastrelil brvno. Chyba sa stala po našom prvom góle, prestali sme hrať, súper odpovedal dvomi. Našťastie chlapci bojovali až do konca, odmenou im bol vyrovnávajúci presný zásah v poslednej minúte. Z ihriska sme odchádzali spokojní, lebo sme zostali sme na pozícii lídra.

A čo ostatné zápasy? Už len Svinia (4:2) vás ako keby dokázala potrápiť… A už nikto iný?

Každý duel je pre nás dôležitý a v mnohom poučný, aj ten, v ktorom vyhráme vysokým rozdielom. Proti Svinej nám chýbali viacerí starší hráči, no podržali nás trinásťroční chlapci. Podali výborný výkon a ukázali, že aj s nimi môžeme do budúcna rátať. Veľa záleží na tom, aby hráči hrali systém, ktorý nacvičujeme na tréningoch. Kombinácie, presnosť a bojovnosť sú kľúčom k peknému futbalu, naše výsledky ukazujú, že ideme správnou cestou.

Pred vami sú ďalšie majstráky, najbližší na ihrisku TJ Budovateľ Žehňa. Ako budete po výsledku 22:0 motivovať svojich zverencov, aby v nedeľu nezaspali na vavrínoch?

Určite pôjde o diametrálne iný súboj. Začne sa od 0:0, šance obidvoch na víťazstvo budú rovnaké. Rozhodujúce bude, a to zdôrazním, že hrať treba naplno už od prvej minúty, že každý si bude musieť do bodky plniť svoje úlohy. A rovnako, na čom trvám pred každým zápasom, je skromnosť, zdravá drzosť a bojovnosť. Len tak môže byt tím úspešný.

Netajíte sa cieľom, ktorým je postup. Aká je vaša stratégia, pripomínate to hráčom pred každým tréningom, pred každým zápasom? Alebo radšej nie?

Chlapcom a dievčatám vždy hovorím, že ideme od zápasu k zápasu a chceme sa neustále zlepšovať. Všetci sa nachádzajú vo veku, kedy ich treba každý deň motivovať a povzbudzovať, no som presvedčený, že postup si želá každý do jedného, do jednej. Vidím v nich veľký potenciál, verím, že to dotiahnu ďaleko. Už teraz som na nich hrdý.

Bývalý hokejista trénuje mládežníckych futbalistov? Prečo? Našiel ste svoje miesto práve tu? Čo z ľadu ste preniesli na zelený trávnik?    

Áno, je to zaujímavosť, no bez veľkého rozdielu. Hokej a futbal sú kolektívne hry, kolektív je veľmi dôležitý pri získavaní úspechov. Odmala milujem obidve športy, a to, čo som zažil v hokejovej kariére, chcem teraz odovzdať týmto futbalistom a futbalistkám. Predovšetkým disciplínu, tá musí byť v každom tíme, ktorý chce vyhrávať. Ja za svoju disciplínu ďakujem Antonovi Bosakovi a Ľubomírovi Roháčikovi, ktorí boli perfektnými trénermi, za čo som im teraz veľmi vďačný.

Ján MIROĽA