Skip to content
Menu
Menu

Chystá sa prvý ultramaratón na severovýchode Slovenska

Posledný septembrový víkend chystajú bežci zo Stropkova jedinečné podujatie, prvé svojho druhu v regióne pod Duklou – ultramaratón Rusínska stovka. Limitovaný počet 200 účastníkov pobeží historickými územiami Horného Zemplína a Šariša až k poľskej hranici, traťou lemovanou karpatskými drevenými kostolíkmi, významnými bojiskami I. a II. svetovej vojny, vojnovými pamätníkmi i pietnymi miestami v nádhernej prírode severovýchodu Slovenska.

Hlavným organizátorom podujatia naplánovaného na 25. a 26. septembra je stropkovský bežec Jozef Kimák, ktorý v uplynulých rokoch úspešne absolvoval viacero ultramaratónskych výziev  – Lazovú, Leteckú, Javornícku i Ponitriansku stovku, 100 míľ krajom Malých Karpát, Štefánik trail, Kamzík – Baba – Kamzík či 345 km sólo beh Od Tatier k Dunaju.

„Organizáciou týchto pretekov si plním malý sen o domácom ultrabehu. Po prekročení určitej vekovej hranice, človek hodnotí minulosť a rozmýšľa nad budúcnosťou. Tu som sa narodil a aj dožijem a aj takýmto spôsobom by som chcel na domácom poli zanechať brázdu. Motiváciou bola aj moja účasť na spomínaných pretekoch či dlhých tréningových behoch, počas ktorých som intenzívne rozmýšľal zorganizovať niečo podobné aj v mojom rodnom kraji a privítať tu ultrabežcov i diaľkových chodcov z iných kútov Slovenska. Verím, že sa mi to aj pomocou tunajších bežcov a dobrých ľudí ochotných pomôcť podarí pretaviť na skutočnosť,“ povedal Jozef Kimák, civilným povolaním aktívny hasič.

Sprievodným behom Rusínskej stovky bude kratšia 66-tka. Jednotlivé trasy, začínajúce i končiace v Stropkove, je možné absolvovať aj ako diaľkový turistický pochod. Viesť budú poväčšine značenými turistickými chodníkmi v stropkovskom a svidníckom okrese. Zázemie bude v telocvični ZŠ na Konštantínovej v Stropkove, v plavárni, ktorá je súčasťou areálu, budú môcť ultramaratónci po náročnom výkone zregenerovať. „Náš región má čo ponúknuť a verím, že táto časť Slovenska nadchne ultrabežcov i diaľkových chodcov a budú sa sem pravidelne vracať. Časť trasy vedie červenou značkou Cesty hrdinov SNP spájajúcou Duklu s Devínom,“ dodal J. Kimák.

Jozef Kimák

V súčasnosti už na stránke stropkovska20.sk prebieha registrácia na preteky, k dispozícii sú aj trasy v elektronickej podobe. Organizátori aktuálne kontrolujú jednotlivé úseky a priebežne vyznačujú trasy vedúce mimo turisticky značených miest. Spoluprácu pri organizácii prisľúbili mestá Stropkov i Svidník, ako aj obce, cez ktorých katastre beh povedie.

„Ultramaratóncov i nadšencov behu radím k rekreačným športovcom, možno o čosi aktívnejších od iných. Za nás všetkých si dovolím si povedať, že pre nás je beh určitým spôsobom životnou filozofiou a útekom od starostí doby. No a ultrabeh je nadstavba behu – nie je mu nadradený, je to len iný svet, kde pojem pochopenia  vynaloženej námahy je cudzí bežcovi, ale ultrabežcovi je drogou. Beh na dlhé vzdialenosti mu neprekáža, žiadna vzdialenosť nie je dlhá. Dlhý je len čas, ktorý v svojom vnútri trávi sám so sebou,“ charakterizoval J. Kimák aktivitu, ktorej sa venuje už takmer desaťročie, pričom na prvé súťažné kilometre sa vydal až po štyridsiatke.

Do štartu prvého ultramaratónu na severovýchode Slovenska ostávajú zhruba dva mesiace. Pre organizátorov by bolo najväčším potešením, ak by možnosť štartu využilo čo najviac miestnych nadšencov behu, rovnako aby sa im podarilo získať čo najviac podporovateľov a partnerov, ako aj početný tím dobrovoľníkov a samozrejme, aby každý štartujúci v zdraví dorazil do vytúženého cieľa.

J. Kimák verí, že Rusínska stovka zapustí v regióne pevné korene a stane sa jedným z vyhľadávaných bežeckých podujatí. „Čo určite môžeme garantovať, je krásne prostredie, príroda, dobrota miestnych, pokoj, radosť a nadšenie súťažiacich z pohybu. Teším sa na všetkých zúčastnených a zároveň pozývam k nám do prekrásneho kraja pod Duklou,“ uzavrel.

Peter Novák