Skip to content
Menu
Menu

DVE PRESOV KARATE KIDS Z JUNIORU PREŠOV, BOLI NA MAJSTROVSTVÁCH SVETA

Najväčší prešovský karate klub Junior, dosiahol neskutočný míľnik, a to nomináciu dvoch jeho reprezentantov na 12. Majstrovstvá sveta kadetov, juniorov a U21, ktoré sa konali v dňoch 26. až 30. októbra 2022 v tureckom meste Konya. Do záverečnej nominácie slovenskej reprezentácie sa dostal z JUNIORU PREŠOV Manuel LACI a aj šikovná mladá bojovníčka Veronika JALOWICZOROVÁ. Manuel Laci je okrem iného členom projektu JUNIORKO (www.juniorko.sk), ktorý získal mnoho celoslovenských ocenení, v rámci pomoci deťom pochádzajúcim zo znevýhodneného prostredia. Majstrovstvá sveta v karate sú o tom, že v každej kategórii súťaží len najlepší bojovník zo všetkých súperiacich štátov.

Neskutočný výsledok dosiahol práve MANUEL LACI, ktorý obsadil nakoniec celkové 9.miesto na MAJSTROVSTVÁCH SVETA v kategórii – kumite kadeti do 57 kg, kde súperilo 61 zápasníkov zo 61 krajín. Neuveriteľný výkon Manuela, začal prvým zápasom so súperom zo Saudskej Arábie, ktorý bol zároveň medailistom z Majstrovstiev Ázie. Manuel tento zápas zvládol a postúpil do 2.kola, kde ho čakal neskorší finalista, víťaz K1 Youth League na Cypre, a to egyptský zápasník. Po prehre 0:1, čakal v repasáži najlepší súčasný nemecký zápasník  jeho kategórie, taktiež v minulosti medailista z podujatí K1 Youth League. Manuel duel zvládol a po výhre 1:0, smeroval do bojov o medaily, kde ale v nasledujúcom kole, podľahol na vlajky súperovi z Ukrajiny, okrem iného taktiež víťazovi z podujatia Yourh League z chorvatského Poreču. Manuel mal na Majstrovstvách sveta spolu 4 zápasy, všetko proti medailistom z vrcholových svetových podujatí mládeže. Žiadna prechádzka ružovou záhradou, len tvrdé strety, na vrcholovej svetovej úrovni v súčasnosti. Manuel 2 zápasy vyhral a 2 zápasy tesne prehral (vlajky a 0:1). V Prešove teda rastie obrovský talent, aj keď v JUNIORE PREŠOV dávno tréneri vedeli, že Manuel v sebe má neskutočný potenciál.

Veronika Jalowiczorová nakoniec vypadla v 3.kole v kumite kadetky do 48 kg (48 zápasničiek zo 48 krajín), kde až na vlajky podľahla domácej tureckej zápasníčke na vlajky. Za zmienku stojí, že Veronika je v súčasnosti na 8. mieste v rámci celosvetového rebríčka karate v jej hmotnostnej kategórii. 

Potvrdilo sa teda, že JUNIOR PREŠOV pracuje na excelentnej úrovni s deťmi a mládežou a je liahňou veľkých, už nielen slovenských ale aj svetových talentov. 

JUDr. PaedDr. Ľubomír Čiernik, MSc.
www.karate-presov.sk
www.juniorko.sk