Skip to content
Menu
Menu

Ján Strausz by mal osemdesiat

Prečítať článok

Pred osemdesiatimi rokmi, 16. novembra 1942, sa v Mukačeve narodil Ján Strausz. Výborný futbalista, legenda košického futbalu.

Nezabudnuteľný Johan, ako ho všetci volali, nastrieľal v drese VSS Košice v prvej československej futbalovej lige v 259 zápasoch 115 gólov a stal sa tak členom Klubu ligových kanonierov. Len štyria členovia Klubu ligových kanonierov Slovenskej republiky strieľali prvoligové góly len v jednom mužstve – Strausz, Luknár (ČsŠK/ŠK Bratislava), Ján Čapkovič (Slovan Bratislava), Jozef Levický (Inter Bratislava). 

Ján Strausz svoje najkrajšie futbalové roky prežil vo VSS Košice, stal sa najlepším košickým strelcom v histórii. V prvej lige ani jeden gól nestrelil z jedenástky alebo priameho kopu. Až 74 gólov strelil hlavou. V tíme VSS bol osemkrát najlepším kanonierom. Počas vojenčiny získal s Duklou Praha majstrovský titul (1965/66), v sezóne 1970/71 sa pričinil o striebornú pozíciu VSS Košice, v roku 1973 sa tešil zo zisku Slovenského pohára. Svoje strelecké kvality potvrdil aj v Rappanovom pohári, keď mužstvo VSS v ňom hralo tri roky a on v ňom patril medzi najlepších strelcov.       

Hral aj za Tatran Prešov, v sezóne 1976/77 svojimi gólmi pomohol Prešovu postúpiť do prvej československej ligy. Hral tiež v Rožňave, VSŽ Košice a Čani. Venoval sa i trénerskej práci. Rád nastupoval na zápasy old boys Košíc.           

Ján Strausz zomrel 29. novembra 2017 v Košiciach.

(jac)