Skip to content
Menu
Menu

Mažoretky Diridonky oslávia svoje 30. výročie

Prečítať článok

Prešovské mažoretky Diridonky tento rok oslavujú 30. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti v spolupráci s Parkom kultúry a oddychu pripravili špeciálny GALAVEČER – DIRIDONKY 30 ROKOV, ktorý sa uskutoční 26.11.2023 o 17:00 hod. v historickej sále PKO Čierny orol.

Diridonky sa predstavia v plnej sile, a to od najmladších dievčat cez juniorky, seniorky až po kadetky. Týmto koncertom sa zároveň rozlúčia so zakladateľkou a dlhoročnou vedúcou kolektívu, Máriou  Borodáčovou. Srdečne Vás pozývame na galavečer, na ktorom oslávime toto výnimočné jubileum.

Najlepšie na svete

Diridonky majú vo svojich radoch niekoľkonásobné vicemajsterky sveta, ale aj úradujúce majsterky sveta v kategóriách MINI FORMATION MIX SENIORS a DEFILE POM POM SENIORS, ktoré získali titul na IV. majstrovstvách sveta (MS) v mažoretkovom športe. Majstrovstvá sveta, na ktorých prešovské Diridonky dosiahli dve zlaté umiestnenia, sa uskutočnili v dňoch 22. až 25. septembra 2023 v chorvátskom Zadare.

História prešovských mažoretiek

Detské mažoretky pri PKO Prešov vznikli v roku 1993 v kultúrnom zariadení na sídlisku Sekčov (Exnárova ul.). Pod týmto názvom pracovali do roku 1996, kedy boli na slávnostnom koncerte Heleny Vrtichovej pokrstené na DIRIDONKY podľa pesničky Diridonda, na ktorú mali tieto dievčatká choreografiu. Diridonky od roku 1999, kedy prvýkrát získali titul Majster Európy v chorvátskom Záhrebe, každoročne do Prešova prinášajú tie najvyššie ocenenia. Ich bohatá zbierka ocenení obsahuje množstvo pohárov, ako z európskych, tak aj zo svetových pódií.

Mažoretkový šport v Prešove postupne rástol a zveľaďoval svoju činnosť, na základe čoho zvládal technicky náročnejšie formácie. Dnes pre mažoretky nie je základom len pochod, ale musia ovládať aj gymnastiku, folklórny tanec, kroky spoločenských tancov a balet.