Skip to content
Menu
Menu

Na bicykli zoči voči vlkovi

Zaujímavé zážitky, o ktorých sa oplatí podeliť s ostatnými, má za sebou 17-ročný Prešovčan Martin Cisko ml. (na fotografii prvý zľava). Na dvoch kolesách prešiel za osem dní osem krajov, 31 okresov, navštívil 34 miest, 177 obcí, v sedle bicykla trávil 61 hodín. Toľko niekoľko čísel na úvod. Ďalšie v samom závere.

O čo išlo? Nechajme rozprávať mladíka, ktorý sa donedávna aktívne venoval futbalu v 1. FC Tatran Prešov, v súčasnosti je členom futsalového klubu FK Prešov. „Názov akcie je jednoduchý a pritom výstižný – Okolo Slovenska. Iniciátorom tohto projektu z autorskej dielne  občianskeho združenia Klub slovenských turistov bol Martin Čajka, predseda sekcie cykloturistiky v KST na Slovensku. Spolu s jeho synom rovnakého mena sme tvorili trojčlenný pelotón na tomto cyklozážitku,“ zasmial sa M. Cisko ml.

Aký bol cieľ? Prečo sa rozhodli absolvovať spolu viac než tisíc kilometrov (presne 1210)? Slovný zvrat „vyčistiť si hlavu“ poznáme v dnešných často komplikovaných časoch asi všetci… Okrem toho išlo v neposlednom rade tiež o spoznávanie známych i menej známych kútov neveľkej krajiny v strede starého kontinentu. „Všímali sme si aj kultúrne či historické pamiatky, no tiež kde a ako majú pripravenú infraštruktúru pre cyklistov.“

Ako ďalej poznamenal, z iného súdka boli stretnutia so zástupcami zvieracej ríše, „napríklad s vlkom, ktorý prebehol cez cestu asi dvadsať metrov od nás, zastavil na chvíľu, pozeral na nás a išiel si ďalej. Míňali sme sa aj s diviakom,“ uviedol člen klubu CykloČajka Team. Smelé plány nechýbajú v jeho predstavách a plánoch na budúci rok. „Chystáme sa prejsť pozdĺž celého toku rieky Labe, od ústia rieky v Severnom mori až k jeho prameňu v Krkonošiach, zúčastniť sa európskeho cyklozrazu v Belgicku a ďalších regionálnych – v Poľsku, na Ukrajine, na Slovensku. A rovnako nechceme chýbať na rôznych amatérskych pretekoch.“

Zopakovať osemdňový trip, prípadne podobný, aj v roku 2012, sa nechystá, no namiesto toho pripravuje iné aktivity, „a to bedecker pre nadšencov cykloturistiky, ktorí si v ňom budú môcť vybrať vyhovujúce trasy. Odmenou im bude diplom a odznak. Práve z tohto by sa mohla stať tradícia do budúcna,“ dodal.

Fakty a čísla z tripu M. Ciska ml. Okolo Slovenska:     

  1. deň: Prešov – Liptovský Mikuláš 188 km , priemerná rýchlosť 17,82  km/h, čas 10:19 h,
  2. deň: Liptovský Mikuláš – Strečno 157 km, priemerná rýchlosť 17,52 km/h, čas 8:57 hod,
  3. deň: Strečno – Čachtice 137 km, priemerná rýchlosť 22,75 km/h, čas 5:45 hod,
  4. deň: Čachtice – Bratislava 168 km, priemerná rýchlosť 18,03 km/h , čas 9:29 hod,
  5. deň: Bratislava – Šturovo 159 km, priemerná rýchlosť 20,32 km/h, čas 7:50 hod,
  6. deň: Štúrovo – Divín 148 km, priemerná rýchlosť 20,93 km/h, čas 7:04 hod,
  7. deň: Divín – Krásnohorske Podhradie 137km, priemerná rýchlosť 18,13 km/h, čas 7:18 hod,
  8. deň: Krásnohorské Podhradie- Prešov 116 km, priem. rýchlosť 18,73 km/h, čas 5:58 hod.

 

Ján MIROĽA