Skip to content
Menu
Menu

Opustil nás Jozef Matuščin

(nšc) – V nedeľu 25. apríla opustil tento svet vo veku 83 rokov Jozef Matuščin. Rodák z Beckova (nar. 29. 11. 1937) bol vynikajúcim hádzanárskym brankárom, v Prešove vari niet športového fanúšika, ktorý by ho nepoznal.

Hádzanú hral od roku 1955, najprv v Báhoni, potom v Trnave, na vojenčine v Dukle Bratislava, odkiaľ prišiel do Prešova. Brankársky hádzanársky dres Tatrana prvý raz obliekol v jarnej časti sezóny 1958/59 a Prešov sa mu potom stal domovom, kde si našiel aj manželku Evu. Od prvých zápasov patril k oporám a pilierom mužstva. Za svoje spoľahlivé výkony si vyslúžil štart v juniorskej reprezentácii a dostal príležitosť aj v A mužstve Československa.

Pričinil sa o to, že Tatran Prešov získal v rokoch 1969 a 1971 tituly majstrov Československa. S Tatranom získal v najvyššej československej súťaži hádzanárov i päť strieborných a päť bronzových medailí. Zahral si aj v semifinále Pohára európskych majstrov 1971/72. V prvej československej lige odohral 262 zápasov a dal v nich pätnásť gólov. Jeho spoluhráčmi boli I. Kunay, Frolo, Gregor, Lafko, Seruga, bratia R. a M. Horváthovci, bratia A. a J. Lukošíkovci, bratia J. a V. Greňovci, Lukáč a ďalší skvelí hádzanári. Bol mu udelený titul majstra športu.

Po skončení hráčskej činnosti bol tajomníkom v hádzanárskom klube Tatran Prešov a neskôr svoje skúsenosti zúročoval ako tajomník 1. FC Tatran Prešov. Charakterizovali ho humor, veselá povaha a temperament, svojimi vtipnými historkami bol nenapodobiteľný. Pre svoju nekonfliktnú a veselú povahu mal prezývku Gombička – akože svet bol pre neho gombička. Povestný bol svojou fajkou s obľúbeným tabakom Amphora.

Posledná rozlúčka s Jozefom Matuščinom bude v štvrtok 29. apríla o 13. h v Dome smútku v Prešove.

Česť jeho pamiatke!