Skip to content
Menu
Menu

Prešov stratí hádzanú, ako najúspešnejší kolektívny šport

(vz) – Za posledné roky Prešov stratil hokej, futbal sa prepadol do tretej ligy, veď na Slovensku nie je futbalové mužstvo, ktoré by hralo toľko mimo vlastného štadióna ako 1. FC Tatran. Veľa nechýbalo a futbalisti by sa neboli prihlásili do tretej ligy. Prešov môže prísť aj o najúspešnejší kolektívny šport, ktorým je mužská hádzaná v Tatrane.

Tlieskali jej diváci v Lige majstrov, Pohári EHF aj nadnárodnej SEHA Gazprom Lige. Hádzanári Tatrana Prešov začali na začiatku júla prípravu na svoju jubilejnú dvadsiati sezónu. Za predchádzajúce roky, odkedy klubu velí Miloslav Chmeliar získali hádzanári pätnásť titulov majstra Slovenska a vypracovali sa na európsky rešpektovaný klub o čom najnovšie svedčí aj zaradenie do skupinovej fázy novovzniknutej Európskej hádzanárskej ligy. Nachádzajú sa totiž v zozname prvých dvanástich klubov, ktorých účasť v súťaži schválil a zverejnil výkonný výbor Európskej hádzanárskej federácie (EHF).

Zvyšných 12 tímov sa do súťaže musí prebojovať prostredníctvom dvoch kvalifikačných kôl, ktoré odohrajú v auguste a septembri. No aj úspešný klub sa nevyhne niektorým ťažkostiam.

„Za dvadsať rokov sme osemnásť sezón odohrali v najvyššej slovenskej súťaži. Posledná bola anulovaná kvôli COVID – 19, jednu sme na samom začiatku odohrali v druhej lige. Tatran získal pätnásť titulov majstra Slovenska, z toho trinásť v rade, pätnásťkrát získal Slovenský pohár, stal sa víťazom spoločnej česko-slovenskej súťaže hádzanárov (HIL), trikrát víťazom Českej extraligy. K tomu má za sebou niekoľko desiatok turnajových víťazstiev doma aj v zahraničí, úspešné účinkovanie v Lige majstrov, Pohári EHF, či nadnárodnej SEHA Gazprom lige je od jej vzniku pravidelným účastníkom. Na úspechoch klubu sa za osemnásť celých sezón podieľali aj naši žiaci a dorastenci. Z možných sedemdesiatich dvoch titulov majstrov republiky v štyroch vekových kategóriách mládeže, získali päťdesiat. Na konte majú aj viaceré tituly v konfrontáciách českých a slovenských šampiónov titulov, ďalšie desiatky turnajových prvenstiev doma aj v zahraničí. To je len časť z toho, čo hádzanársky klub Tatran Prešov doteraz na športovom poli dosiahol,“ zrekapituloval dosiahnuté úspechy majiteľ klubu Miloslav Chmeliar.

Oslava posledného majstrovského titulu.

Pre šport medzi sedmičkami vytvorili v Prešove aj podmienky

„Obchodná spoločnosť Tatran Prešov za toto obdobie zrekonštruovala tri haly, ktoré boli v dezolátnom stave, ktoré dnes slúžia svojmu účelu a ktoré pre mesto Prešov by nikdy neboli prioritou. Pred dvoma rokmi sme spočítali, že hádzaná od roku 2001 stála obchodnú spoločnosť Tatran Prešov v bývalých slovenských korunách už viac ako miliardu. Kúpa a rekonštrukcie troch hál (Baštová, Nábrežná, Mestská hala, dnešná TATRAN handball arena), autobusy, byty pre hráčov, prestupy, skrátka celá réžia spojená s chodom hádzanej. Veď len do bývalej Mestskej haly (MH) napriek záväzku preinvestovať jeden a pol milióna euro do rekonštrukcie a modernizácie, sme spolu s vybavením a hnuteľným majetkom napokon vrazili približne tri milióny eur. Pritom sme mestu veľmi pomohli. V MH pracovalo tridsaťjeden ľudí. Bola v dezolátnom stave, mesto každoročne prispievalo na jej prevádzku niekoľko miliónov korún. Dnes v THA pôsobí jeden správca a upratovačka na polovičný úväzok. V hale všetko funguje na princípe automatiky. To čo sme za tie roky dosiahli, neprišlo samo, ale bola to tvrdá a svedomitá práca,“ zdôraznil M. Chmeliar a pokračoval:

„Dnes to nie je v športe jednoduché. Stačí pozrieť na prešovský hokej alebo na futbal. Dokonca Košice, jedna z bášt slovenského hokeja, štvrť miliónové mesto robí verejnú zbierku na záchranu košického hokeja a za prvé tri týždne sa im podarilo vyzbierať „až“ sedemtisíc tisíc euro. Za posledných dvadsať rokov nikto neurobil viac pre propagáciu mesta Prešov ako prešovské hádzanárske tímy. V zahraničí vnímajú Prešov akurát tak cez hádzanú, prípadne niektorí ako mesto na východe Slovenska, kdesi pri ukrajinských hraniciach. Ak vravím o propagácii mesta, tak poviem, že len za predošlú sezónu bolo dvadsaťosem priamych televíznych prenosov zo zápasov Tatrana Prešov, z toho desať v Lige majstrov a osemnásť v SEHA Gazprom lige. Na druhej strane odplata za takúto propagáciu sa Tatranu od mesta nedostáva. Takému poľskému majstrovi VIVE Kielce prispieva miestna samospráva na činnosť dvomi miliónmi eur. Chorvátsky Záhreb tamojšiemu PPD dáva na sezónu milión euro. Tatranza mojej éry od mesta Prešov nikdy nič nežiadal. Avšak najpopulárnejší šport v Prešove by si finančnú podporu zaslúžil. Aj z dôvodu, že Tatran hrá špičkovú európsku hádzanú a do Prešova prichádzajú tie najlepšie družstvá. Za to množstvo titulov a úspechov i za hranicami Slovenska by si podporu zaslúžili aspoň naše mládežnícke družstvá. Uvedomovali sme si ale, že mestská samospráva nemá peňazí na rozhadzovanie a keď budeme tlačiť my, nedostane sa na ostatných. Hokejisti dostávali dotácie na ľadohodiny (plyn, elektrina). Pýtam sa teda, či my v dvoch halách, v ktorých naša mládež trénuje a hráva sme nemali náklady na halohodiny, akú to má logiku? Mladí hádzanári doniesli do mesta Prešov päťdesiat titulov majstrov republiky. Náklady ako iným na energie im ale mesto nepreplácalo. Za to však napríklad hokejistom, ktorí hrávajú len v druhých ligách, to majú z mesta hradené. Až sa bojím vysloviť tú sumu, o ktorú boli naši hádzanári za uplynulé roky takto ukrátení.“

Majiteľ Tatrana Miloslav sa teší z 15 titulu majstra Slovenska.

Smutné hodnotenie

Chmeliar krúti hlavou nad postojom mesta k jeho najúspešnejšiemu klubu a avizuje, že v dohľadnom čase pristúpi k prekvapujúcemu kroku. „Asi pred desiatimi rokmi som bol mojimi priateľmi vtiahnutý do projektu Aquapark Delňa. V mojom tridsaťročnom podnikaní to bol najhorší obchod a napokon som v ňom ostal sám. Ak by to bolo opačne, tak napríklad v 250-tisícových Košiciach by boli minimálne tri aquaparky. Nie je ani jeden. Jedna zo skupiny našich spoločností prevádzkujúca aquapark chcela od mesta Prešov prenajať necelých päť tisíc metrov štvorcových spevnenej plochy za účelom vybudovania veľkého parkoviska, ktoré by slúžilo nielen pre návštevníkov aquaparku, ale aj prírodného kúpaliska Delňa. Samozrejme so záväzkom, že počas doby nájmu nebude vyberať parkovné. Parkovisko s odkanalizovaním, zberačmi nečistôt a rampami, aby na ňom neparkovali a neprekladali tovar nákladné autá, ako je tomu dnes, vychádzalo v rozpočtovom náklade dvestopäťdesiat tisíc euro. Len štúdia, nie projekt, stál tri tisícky. O tento prenájom sme sa usilovali už viackrát, žiaľ, vždy neúspešne. Po poslednej opakovanej žiadosti prišiel návrh z mesta, že prenájom áno, ale nie na tridsať rokov ako sme žiadali, ale len na dva roky. Po dvoch rokoch sme povinní odovzdať toto dielo do majetku mesta. Čo si mám o tom myslieť? O tom rozhodli ľudia na Mestskom úrade, ktorí v živote asi nepodnikali, ktorí nikdy nikomu nepotrebovali dať výplatu a ktorí vždy desiateho v mesiaci len nastrčili ruky. Skrátka, ľudia ktorí tomu nerozumejú. Už nikdy viac od mesta Prešov nebudeme nič požadovať. Nech ľudia naďalej pred aquaparkom parkujú  na neupravenom teréne, na blate. Je mi to už jedno. A možno mesto vybuduje pre prírodné kúpalisko parkovisko, len neviem kedy. Prešov nemá poriadny hokej, nemá futbal a nebude mať ani najúspešnejší kolektívny šport, hádzanú. Tatran Prešov preregistrujem v dohľadnej dobe do Ľubotíc, do môjho rodinného sídla v tamojšom Kaštieli. Ak môže Hoffenheim, dedinka s tri a pol tisíc obyvateľmi v Nemecku hrať 1. bundesligu vo futbale, tak podobne veľké Ľubotice môžu pokojne účinkovať pod hlavičkou Tatrana v hádzanárskej Európe. Jednu z najbohatších obcí na Slovensku urobím tak ešte úspešnejšou a slávnejšou,“ vyšiel s prekvapujúcou informáciou majiteľ Tatrana Prešov M. Chmeliar.

Hádzanári Tatrana Prešov vo chvíľach oddychu v príprave.

 

Foto: Viktor Zamborský