Skip to content
Menu
Menu

Sen o rozlúčke s fanúšikmi sa Marcelovi splnil

Prečítať článok

Spočítať všetkých mužov a ženy sveta, ktorí sa aktívne venovali resp. venujú kolektívnym športom, by asi dalo poriadne veľa práce. Výsledné číslo by bolo určite zaujímavé. No o nič nemej interesantné by bolo zistiť, aké percento (či skôr promile) zorganizovalo rozlúčku s aktívnou činnosťou.

V Prešove sa 11. mája 1966 v priateľskom meraní síl s Honvédom Budapešť lúčil s fanúšikmi priamo na ihrisku Tatrana Prešov Ladislav Pavlovič, športovec 20. storočia v našom meste – a potom dlho nikto. Až teraz, v piatok 17. septembra 2021, na vynovenom zimnom štadióne pod Kalváriou. Hokejista Marcel Paulovský dal dokopy dva mančafty bývalých hráčov  Prešova. Na rozlúčkový zápas pozval aj zaujímavého „hosťa“, vicemjastra sveta, viacnásobného majstra Slovenska so skúsenosťami z NHL, martinského rodáka Petra Bartoša. Okrem neho boli na obidvoch súpiskách aj ďalšie úspešné osobnosti z pôsobenia na medzinárodnom fóre, majstrovstvách sveta, olympijských hrách, v KHL…

V exhibičnom súboji nastúpili proti sebe tímy ZPA Prešov (žltí) a PHK Prešov (modrí). Samozrejme, ústrednou postavou toho všetkého bola „žltá deviatka“. Marcel, okrem toho, že dal štyri góly a stal sa najlepším strelcom stretnutia, bol aktívny aj počas prestávok. V každej z nich vyhodil do hľadiska tri tenisové loptičky, kto ich chytil, ten sa mohol tešiť zo zaujímavej ceny. K tomu ďalšie aktivity určené tým, čo sa s ním prišli rozlúčiť. Zahanbiť sa nedal ani prešovský fanklub, jeho členovia ukázali obrovský transparent s fotografiami M. Paulovského aj s poďakovaním.

Úvodné buly hodil majster Československa z roku 1985 Štefan Jabcon, odchovanec Prešova, v tom čase pôsobiaci v Košiciach. Hrací čas ubehol rýchlo. Posledný klaksón ohlásil koniec „predstavenia“. Dianie na ľade potom pripomínalo situáciu, ako keby klub oslavoval majstrovský titul. Fanúšikovia na hracej ploche medzi hráčmi, spoločné fotografovanie… S odchádzajúcou legendou sa chcel zvečniť každý. A potom ešte jedno prekvapenie, ktoré pripravila dcéra lúčiaceho sa hráča, Simona. Zavesenie korčúľ na klinec takpovediac v priamom prenose, nie iba symbolicky, keď o tom píšu média.

A potom už skutočný koniec, po ktorom uvidíme Marcela počas zápasov prešovského tímu už iba v role diváka. No ktovie, možno niekedy neskôr, keď nazbiera trénerské skúsenosti, aj na striedačke. Dáme sa prekvapiť…

„Som dojatý, ďakujem všetkým, ktorí sa prišli pozrieť, hráčom, ktorí neodmietli moje pozvanie, a aj tým ľuďom, ktorí mi pomáhali pri organizovaní akcie. Ďakujem aj tým, čo mi počas kariéry fandili. V hokeji som zažil radosť i smútok, napríklad pri postupe resp. vypadnutí z extraligy. To však patrí k športu. Nezabudnuteľný okamih? Bolo ich viacero, no nad všetkými je trestné strieľanie sekundu pred koncom riadneho hracieho času za stavu 1:1 v zápase s Topoľčanmi. Mal som veľkú trému, no povedal som si, že musím. A podarilo sa. Video vtedy obletelo celé Slovensko, na youtube malo množstvo zdieľaní. Čo sa týka mojej hokejovej budúcnosti, je spojené s trénerstvom. Na záver ešte raz moje poďakovanie hokeju ako takému, robil a robí ma šťastným, verím, že to bude tak aj naďalej,“ dal sa počuť M. Paulovský.

A ešte jedna zmienka o piatkovej akcii. Vyzbierané peniaze zo vstupného, ako aj zo zbierky medzi hráčmi, budú venované na liečbu postihnutého dievčatka, ako aj na nákup hokejok pre najmladších prešovských hokejistov.

ZPA Prešov – PHK Prešov 10:6 (3:2, 3:2, 4:2)

Góly: Paulovský 4, Chovanec 2, Majer, Janák, Caban, Bochňa – Hajduk 3, Martin Segľa, M. Koma, M. Ondričko.

ZPA: M. Milý – Fabuľa, Bobák, Pulščák, Bogdaň, V. Sabol, Paulovský, Majer, R. Pucher, Janák, Chovanec, P. Bartoš, Bochňa, J. Goffa, Caban. Tréner: Pavol Andrus.

PHK: J. Ferjo – Obšut, P. Talarovič, M. Talarovič, M. Ondričko, Ondrej, M. Koma, L. Hopkovič, P. Pucher, Hajduk, Ľ. Chovan, Troliga, Martin Segľa, Zavacký, A. Goffa, Škovira. Tréner: Jozef Čontofalský.

Rozhodovali: Lukáš Beniač, Maroš Pribula.

Ján MIROĽA