Skip to content
Menu
Menu

Spomienka na B. Motýľa „ožila“ aj v tomto roku

Veru, ubehlo už 54 rokov od zápasu, ktorý je v kronike gregorovského futbalu navždy zapísaný čiernymi písmenami. Presne 19. marca 1967 na ihrisku v Terni zomrel hosťujúci hráč Bartolomej Motýľ.

Turnaj na jeho počesť sa v Gregorovciach konal už 53 krát, naposledy uplynulú nedeľu. Trofej za víťazstvo putovala tentoraz do Ľubotíc, druhý skončil Hrabkov, tretí Showbiznis team a štvrté Gregorovce. Napriek tomu, že nie každému sa na trávniku darilo podľa predstáv, dobrá nálada panovala medzi hráčmi i fanúšikmi od začiatku do konca. „V dnešných náročných časoch nebolo ľahké zorganizovať takúto akciu, no nám sa to podarilo,“ poznamenal prezident ŠK Gregorovce Marek Sobota.

Pred otváracím výkopom sa dokonca šuškalo o príchode niektorých bývalých reprezentantov Slovenska, ktorí mali obliecť dres Showbiznis teamu, no nakoniec z toho bola „len“ účasť dvoch exreprezentantov v iných športoch. Konkrétne v hádzanej a to Alexandra Radčenka, ktorý v minulosti obliekal dres Českej republiky. Futbal bol u neho vždy hneď po hádzanej športom číslo dva, čo jednoznačne ukázal aj na tomto podujatí. Inú extratriedu, tentoraz volejbalovú, zasa predstavoval víťaz Európskej ligy a dvojnásobný majster SR Michal Červeň. Nuž, dá sa povedať, čo „nezastrešil“ futbal, to dokázali iné v Prešove obľúbené kolektívne športy.

„A prvýkrát za štyri roky existencie nášho tímu chýbal aj Mário Garbera Gapa, ktorý mal spoločný koncert s IMT Smile,“ prezradil dôvod absencie známeho prešovského hudobníka hrajúci manažér Showbiznis teamu Rastislav Janek.

Výsledky 53. ročníka Memoriálu Bartolomeja Motýľa:

Semifinále Showbiznis team – Ľubotice B 3:5 a Gregorovce – Hrabkov 2:2, na penalty 1:4. O 3. miesto Showbiznis team – Gregorovce 5:2. Finále Hrabkov – Ľubotice B 0:4. Najlepší strelec: Martin Dupkala (Showbiznis team, 6 gólov).

Hlasy finalistov:

Jozef Komka, tréner Ľubotíc B: „Skoro celé mužstvo tvorili mladí hráči, čo v konečnom dôsledku znamenalo jeden bojovný výkon, podporený dôverou vo víťazstvo. V semifinále sa nastúpili proti atraktívnemu súperovi. Prehrávali sme 0:2, otočili na 3:2, Showbiznis team vyrovnal, no posledné slovo patrilo našťastie našim chlapcom. Sme radi, že sme sa zapísali do dlhého zoznamu víťazov na tomto turnaji a to vôbec po prvýkrát v jeho histórii.“

Jozef Marušák, kapitán Hrabkova: „Na turnaj sme pricestovali iba jedenásti. Semifinále sme zvládli, hoci až na penalty, finále bolo rozhodnuté už na začiatku. V jeho priebehu museli predčasne skončiť dvaja zranení hráči a za takých okolností je ťažko pomýšľať na víťaznú trofej.“   

Ján MIROĽA
Foto: Viktor Zamborský