Skip to content
Menu
Menu

Spomienka na Milana Mikuša

Prečítať článok

Pred desiatimi rokmi, 5. decembra 2012, opustil tento svet Milan Mikuš. Športu sa venoval od mladosti, bol športovec, tréner, funkcionár. Narodil sa 22. decembra 1932, športu sa začal venovať v rodnej Spišskej Novej Vsi a najprv to bol basketbal.

Po príchode do Prešova na vysokoškolské štúdiá presedlal na hádzanú, ktorá sa mu stala srdcovou záležitosťou. V hádzanej prešiel všetkými stupienkami – bol hráčom, trénerom, funkcionárom. Za Tatran Prešov si zahral a v tomto klube bol aj trénerom. Prešovských prvoligových hádzanárov trénoval v rokoch 1970 až 1973. 

Hádzanári Tatrana sa pod jeho vedením stali v sezóne 1970/71 majstri Československa a úspešne si počínali v prestížnom Pohári európskych majstrov. Spolu s Martinom Gregorom sa pričinil o to, že hádzanárky ZVL Prešov získali v sezónach 1985/86 a 1986/87 tituly majsteriek Československa. 

Milan Mikuš pätnásť rokov viedol trénersko-metodickú komisiu Československého zväzu hádzanej, bol asistentom trénera pri ženskej reprezentácii na svetovom šampionáte v Nórsku. V rámci Slovenského zväzu hádzanej predsedal komisii pre prácu s talentovanou mládežou. Významná bola jeho publikačná a vedecko-výskumná činnosť v oblasti teórie a didaktiky telesnej výchovy a športu, bol autorom viacerých odborných publikácií.  

Čestným uznaním za celoživotné pôsobenie v duchu fair play ocenil jeho prácu Klub fair play Slovenského olympijského výboru a boli mu udelené Strieborné kruhy Slovenského olympijského výboru. V roku 2012 ho uviedli do Siene slávy slovenskej hádzanej.        

(jac)