Skip to content
Menu
Menu

Spomienka na športovú legendu

Jozef Matuščin by mal osemdesiatpäť

Legendárny hádzanársky brankár Jozef Matuščin, rodák z Beckova, by mal 29. novembra osemdesiatpäť rokov. V Prešove vari nebolo športového fanúšika, ktorý by ho nepoznal. Hádzanú hral od roku 1955, najprv v Báhoni, potom v Trnave, na vojenčine v Dukle Bratislava, odkiaľ prišiel do Prešova.  

Brankársky hádzanársky dres Tatrana prvý raz obliekol v jarnej časti sezóny 1958/59 a Prešov sa mu potom stal domovom, kde si našiel aj manželku Evu. Od prvých zápasov patril k oporám a pilierom mužstva. Za svoje spoľahlivé výkony si vyslúžil štart v juniorskej reprezentácii a dostal príležitosť aj v A mužstve Československa. Pričinil sa o to, že Tatran Prešov si v ročníkoch 1968/69 a 1970/71 vybojoval titul majstra Československa. Zachytal si aj v semifinále Pohára európskych majstrov 1971/72. S Tatranom získal v najvyššej československej súťaži i päť strieborných a päť bronzových medailí. V prvej lige odohral 262 zápasov a dal v nich pätnásť gólov, bol mu udelený titul majster športu. Jeho spoluhráčmi boli I. Kunay, Frolo, Gregor, Lafko, Seruga, bratia R. a M. Horváthovci, A. a J. Lukošíkovci, J. a V. Greňovci, M. Briešťanský, Eibl, Lukáč, J. Fecko, M. Murgoň, O. Poliak, Zavadinka.

Po skončení hráčskej činnosti bol tajomníkom v hádzanárskom klube Tatran Prešov a neskôr svoje skúsenosti zúročoval na poste tajomníka FC Tatran Prešov. Charakterizovali ho humor, veselá povaha a temperament, svojimi vtipnými historkami bol nenapodobiteľný. Pre svoju nekonfliktnú a veselú povahu mal prezývku Gombička. Povestný bol svojou fajkou s obľúbeným tabakom Amphora.       

Jozef Matuščin zomrel 25. apríla 2021 v Prešove.  

(jac)