Skip to content
Menu
Menu

Elektronická komunikácia vám ušetrí čas a vyhnete sa radom

Prečítať článok

Už iba niečo vyše troch týždňov zostáva našim klientom na podanie daňového priznania. Finančná správa ich preto vyzýva, aby tak urobili čo najskôr. Podať daňové priznanie je možné aj z pohodlia domova. Komunikovať s finančnou správou elektronicky totiž môže ktokoľvek. Okrem toho, že šetrí klientom čas, počas zákazu vychádzania sa daňovníci takto môžu vyhnúť lokalitám s väčším počtom ľudí.

Finančná správa ročne príjme vyše 1,2 milióna daňových priznaní. Väčšinu z nich, 750 tisíc, podávajú elektronicky  fyzické a právnické osoby. Stále je však takmer pol milióna osôb bez povinnej elektronickej komunikácie, ktoré stále podávajú daňové priznanie k dani z príjmov v papierovej forme.

Výhody elektronickej komunikácie s finančnou správou však postupne objavujú aj daňovníci, ktorí zo zákona nie sú povinne elektronicky komunikujúcimi osobami. Vďaka nim stúpol minulý rok počet elektronicky podaných daňových priznaní o vyše 5 percent. Počas pandémie či  zákazu vychádzania je elektronická komunikácia s finančnou správou výhodnejšia. Klientom šetrí čas, svoje daňové povinnosti vybavia z pohodlia domova a bez priamej návštevy finančnej správy, čím eliminujú riziko nákazy seba či príslušníkov finančnej správy.

Elektronickú komunikáciu môže využívať ktokoľvek. Potrebné je sa registrovať na portáli finančnej správy. K registrácii potrebujete elektronický občiansky preukaz s čipom (eID), resp. kvalifikovaný elektronický podpis (KEP). Fyzické osoby môžu využiť aj možnosť uzavrieť s daňovým úradom tzv. dohodu o elektronickom doručovaní.

Všetky podrobné informácie nájdu klienti na portáli finančnej správy v časti Elektronická komunikácia – praktické informácie. K dispozícii je aj animované video  dokumentujúce registráciu a následné podanie dokumentu.

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk

Mgr. Martina Rybanská,
hovorkyňa finančnej správy