Skip to content
Menu
Menu

Fašiangovanie bude tento rok online 

Prečítať článok

Začiatkom marca sa končí tradičné fašiangové obdobie, ktoré trvá od sviatku Troch kráľov až do Popolcovej stredy. Fašiangy sa typicky končia honosnými oslavami, ktoré sprevádzajú masky, hudba, rôzne ľudové zvyklosti a tradície. Pandemická situácia nám ešte tento rok nedovolí osláviť fašiangy hromadným podujatím v centre mesta tak, ako sme boli v Prešove zvyknutí. Prispôsobili sme sa situácii a „fašiangovať“ budeme online! Centrum mesta ožije folklórnym fašiangovým sprievodom, rodinkou slameniakov i originálnymi päťmetrovými fašiangovými maskami.

Fašiangové zábavy 

Na Slovensku sa tieto sviatky jari oslavovali veselosťou a hravosťou. Počas nich sa konalo veľa tanečných zábav a bálov. Pre našich predkov boli veľkolepé fašiangové slávnosti významným obdobím, počas ktorého sa veselili bohatí i chudobní, páni aj sluhovia, majstri či tovariši.

Fašiangový sprievod

Symbolom fašiangových slávností je i fašiangový sprievod. Tento ľudový zvyk sa u nás dlhodobo traduje a je stále atraktívny pre všetky vekové skupiny. Jeho jedinečná atmosféra plná spevu a tanca folkloristov, bláznivých masiek či sýtych jedál je pozvánkou pre všetkých zapojiť sa do živých osláv tradične v centre mesta či dediny.

 

Tento rok (ne)tradične

V utorok 1. marca o 16:00 hodine sa v uliciach Prešova uskutoční fašiangový sprievod. Prešovčania si ho môžu prísť vychutnať do centra mesta alebo sledovať fašiangovú veselicu online. „Živý prenos“ fašiangového sprievodu bude totiž Park kultúry a oddychu (PKO), ako organizátor tohtoročného Fašiangovania, vysielať prostredníctvom sociálnych sietí.

„Aktuálne platné opatrenia definujú hromadné podujatia spojené s konzumáciou jedál a nápojov naďalej medzi vysoko rizikové. Veríme, že čoskoro bude možné stretnúť sa vo veľkom počte, spoločne hodovať a užívať si kultúrne zážitky v našom meste. My zatiaľ hľadáme kreatívne spôsoby, ako priniesť kultúru obyvateľom nášho mesta i okolia aj v tomto období. Teraz všetkých pozývame pripojiť sa k pripravovanému fašiangovému sprievodu prostredníctvom online prenosu. Tešiť sa môžete na prešovské folklórne súbory, ktoré nás svojím tancom, spevom a vinšovaním prevedú historickým centrom mesta Prešov. Sprievod zakončíme slávnostným pochovávaním basy,“ uviedol Rastislav Platko, vedúci programového oddelenia PKO.

Fašiangového sprievodu sa zúčastnia prešovské folklórne súbory – FS Šarišan, DFS Šarišanček, FS Starišan, FS Dúbrava, DFS Dúbravienka, FS Karpaťanin, FS Solivarčan a FS Rozmarija.

Folkloristi spestria sprievod fašiangovými maskami, improvizovanými tanečnými vystúpeniami v rôznych častiach mesta, nebudú chýbať vinše ani známe fašiangové piesne a samozrejme akt „pochovávania“ basy, ktorým sa symbolicky končí obdobie fašiangov a začína pôst.

Rodina „slameniakov“ a výstava masiek

Pandemická situácia limituje možnosti organizovať kultúrne podujatia aj na voľnom priestranstve. Namiesto tradičných speváckych a tanečných vystúpení na námestí sa PKO rozhodlo obyvateľom Prešova spríjemniť fašiangy inak. Okolie Konkatedrály svätého Mikuláša od polovice februára skrášľuje rodinka slamených panákov, ktorých úlohou je priniesť folklórnu, ale i tradičnú vidiecku atmosféru do centra mesta. „Rodinku slameniakov“ vyzdobili členovia FS Šarišan, DFS Šarišanček, FS Dúbrava a DFS Dúbravienka a okoloidúcich budú rozveseľovať do 3. marca.

K fašiangom neodmysliteľne patria fašiangové masky. V deň podujatia pribudnú k slameným panákom štyri päťmetrové fašiangové masky, ktoré vytvoril kreatívny tím Mestskej galérie Caraffka pod vedením Janette Langovej v spolupráci s folklórno-kreatívnou dielňou Slávky Pavukovej z DFS Šarišanček. Pre svoju mohutnosť budú masky inštalované na námestí len počas dňa fašiangového sprievodu.

„Aspoň symbolicky chceme Prešovčanom spríjemniť obdobie fašiangov. Pridajte sa k nám. Masky i fašiangový sprievod oživia centrum mesta už 1.3.2022. Fašiangovú atmosféru si môžete vychutnať z domu, keďže celý sprievod budeme premietať prostredníctvom sociálnych sietí PKO,“ dodáva tím Parku kultúry a oddychu, Prešov.

Zdroj:presov.sk