Skip to content
Menu
Menu

KRÍZOVÝ ŠTÁB ROZHODOL, ZATVORIA LETISKÁ, ŠKOLY AJ REŠTAURÁCIE

Prečítať článok

Na Slovensku platí od štvrtka mimoriadna situácia. V ten istý deň sa potvrdilo ďalších 6 prípadov nákazy koronavírusom. Ústredný krízový štáb prijal vo štvrtok na svojom zasadnutí niekoľko zásadných rozhodnutí.
Prerušia prevádzku všetkých troch medzinárodných letísk v Bratislave, Košiciach a Poprade od piatku 13. 3. 2020. Na hraničných priechodoch budú zavedené kontroly a zachovajú sa len veľké hraničné priechody. Zastaví sa medzinárodná preprava okrem zásobovania. Vnútroštátne vlaky budú premávať v prázdninovom režime. Krízový štáb tiež rozhodol o povinnej karanténe pre každého, kto pricestuje na Slovensko z rizikovej oblasti. Doteraz bola karanténa povinná len pre cestujúcich z Talianska, Číny, Iránu a Južnej Kórey.
Plošne uzavrú školy na 14 dní
Plošne sa od 16. marca 2020 uzavrú všetky školy a školské zariadenia na Slovensku na 14 dní. Zatvoria sa aj sociálne a kultúrne zariadenia, bary, reštaurácie, lyžiarske strediská i wellness centrá a aquaparky. Prevádzka obchodných centier bude obmedzená. Cez víkend bude možné nakúpiť len potraviny, lieky a drogériu. V rámci mimoriadnej situácie si vláda môže od slovenských firiem vynútiť, aby zdravotnícky materiál predali štátu a nevyviezli ho do zahraničia.
V Súkromnej spojenej škole EES sa rozhodli správne
Vedenie školy prerušilo výchovno-vzdelávací proces už v stredu 11. marca. Po jarných prázdninách sa žiaci vrátili do školy a chorobnosť bola už po dvoch dňoch 26 %. Navyše tu bola hrozba šírenia nákazy koronavírusom. Zriaďovateľ, teda Európska vzdelávacia agentúra n. o., ktorej generálnym riaditeľom je Emil Blicha sa preto rozhodol poslať deti domov a nariadil im dištančné vzdelávanie v domácom prostredí. „Znamená to, že učitelia zadávali žiakom úlohy podľa rozvrhu elektronicky a určili im termín ich odovzdania. Zároveň sme požiadali rodičov, aby nás informovali o zdravotnom stave žiakov a vývoji chorobnosti do nedele 15. marca,“ povedal nám riaditeľ Súkromnej spojenej školy European English School Martin Ďurišin. Počas jarných prázdnin, teda minulý týždeň kompletne dezinfikovali priestory školy, robili to aj tento týždeň, aby keď sa deti vrátia do školských lavíc bola prítomnosť prípadného vírusu eliminovaná. Vyučovanie pre zvýšenú chorobnosť prerušili na tri dni aj na Gymnáziu na Konštantínovej ulici a na Gymnáziu J. A. Raymana v Prešove.
Týmto rozhodnutím zastavili školy možnosť šírenia nákazy a ich rozhodnutie teraz potvrdilo aj nariadenie Ústredného krízového štábu, ktoré bude na nasledujúcich 14 dní platiť pre všetky typy škôl a školských zariadení na Slovensku.
Nemocnica zastavuje operácie
Hovorkyňa Fakultnej nemocnice J. A. Reimana Renáta Cenková informovala, že s účinnosťou od piatku 13. marca neprijíma na hospitalizácie za účelom plánovaných operačných výkonov. Výnimka platí len na onkologické operačné výkony. Zároveň od pondelka 16. marca zastavuje plánovanú operatívu okrem onkologických chirurgických zákrokov a akútnych stavov.
Anna Košuthová
Ilustračné foto: www