Skip to content
Menu
Menu

Motoristov čakajú v roku 2023 radikálne novinky

(pv) – Od budúceho roka čakajú slovenských motoristov na cestách radikálne novinky z dielne Ministerstva vnútra SR. Ako informoval minister Roman Mikulec, automobily sa po novom nebudú rozdeľovať podľa okresov, ktoré majú uvedené na evidenčnom čísle, namiesto nich budú zavedené celoslovenské evidenčné čísla bez skratky okresu.

„Tieto novinky považujeme za významné, nakoľko každoročne dopravné inšpektoráty vykonajú približne 400 000 zmien držby vozidiel. V novom roku výrazne znížime finančné náklady štátu za nákup nových tabuliek a ušetria aj občania, vlastníci motorových vozidiel na správnych poplatkoch,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec.

Rezort vnútra ďalej dodal, že evidenčné čísla budú viazané na vozidlo, nie na ich majiteľov. „V týchto prípadoch teda nebude potrebné vydanie nových tabuliek s evidenčným číslom a ich výmena na vozidle. Ak ho vozidlo raz dostane, môže ho mať do konca svojho využitia. Pri kúpe nového vozidla sa teda vygeneruje evidenčné číslo vozidla, ktoré na vozidle ostane do konca životnosti,“ uviedlo vo svojom stanovisku ministerstvo.

Zmena zákona zároveň umožní pri predaji vozidla ponechanie si tabuliek s evidenčným číslom z vozidla, ktoré by následne mohol prideliť na svoje ďalšie vozidlo. „Týmto sa vyšlo v ústrety najmä držiteľom vozidiel, ktorí požiadali o vydanie tabuľky s evidenčným číslom s tzv. voliteľnou logistikou (napr. BASTROM) alebo pridelenie tabuľky s evidenčným číslom zo skladových zásob dopravného inšpektorátu (napr. BB555AB), za ktoré bol vyberaný zvýšený správny poplatok vo výške 165,50 eur za 1 ks tabuľky. Pri štandardnom vozidle je poplatok za 2 ks takýchto tabuliek 331 eur. Pre kupujúceho by to v takomto prípade znamenalo povinnosť požiadať o pridelenie iného evidenčného čísla na vozidlo,“ dodáva rezort vnútra.

„Skladba evidenčných čísel ostane rovnaká (2 písmená – 3 číslice – 2 písmená), avšak evidenčné čísla sa začnú vytvárať nanovo od kombinácie AA-001AA. Tento spôsob zároveň umožní požiadať o pridelenie evidenčného čísla vytvoreného na základe požiadavky občana. Nielen so skratkou príslušnosti k okresu pobytu alebo sídla, ale s akoukoľvek skratkou, napr. ABCDEFG, JANICKO, AAA1B2C a podobne,“ vysvetľuje Ministerstvo vnútra SR.

Ďalšou pozitívnou informáciou, ktorú novela zákona prináša je aj fakt, že sa zruší aj dvojkrokový prepis vozidla. Pôvodný vlastník už nebude musieť po novom odhlásiť vozidlo na svojom dopravnom inšpektoráte a taktiež ani nový vlastník nebude mať povinnosť prihlásiť následne vozidlo na svojom inšpektoráte.

„Kompletný prepis vozidla aj s vydaním nových dokladov sa vykoná na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte, pričom v prípade potreby sa budú doklady aj tabuľky zasielať kuriérom. Prechodné obdobie pôvodných tabuliek potrvá do vyčerpania skladových zásob,“ informuje polícia.

Foto: FB MV SR