Skip to content
Menu
Menu

Na slovensko-americkom cvičení Saber Strike sa zúčastní tritisíc vojakov

Ozbrojené sily SR po viac ako roku ukončujú prípravy medzinárodného vojenského cvičenia Saber Strike, ktoré má na území Slovenskej republiky umožniť precvičenie dôležitých obranných spôsobilostí a spolupráce profesionálnych vojakov v medzinárodnom zoskupení. Slovensko sa tak v marci 2022 zapojí do širšej série cvičení od Pobaltia cez Poľsko, Českú republiku až po Rumunsko.

Ako uviedol náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR gen. Daniel Zmeko, organizácia cvičenia tohto rozsahu je pre OS SR výzvou. „Sme hrdí, že prípravy napredujú podľa plánu. Cvičenie Saber Strike sa zameriava na upevnenie spolupráce medzi aliančnými spojencami. Ide o bilaterálne slovensko-americké cvičenie, ktoré preverí našu schopnosť spolupracovať s naším najsilnejším a najdôležitejším strategickým partnerom v oblasti obrany,“ priblížil.

Cvičenie Saber Strike sa uskutoční od 1. do 14. marca 2022 v priestoroch Centra výcviku Lešť, posádkového cvičiska Levice a tiež letiska Sliač. Jeho súčasťou bude celkovo 3 000 vojakov s približne 1 000 kusmi techniky.

Zahraniční vojaci rovnako ako technika po ukončení cvičení opustia územie SR. Táto výcviková aktivita je dlhodobo plánovaná a bola koncom minulého roka štandardne schválená vládou Slovenskej republiky. Zároveň toto cvičenie prediskutoval náčelník Generálneho štábu OS SR s viacerými kolegami počas aktuálne prebiehajúceho zasadnutia Vojenského výboru NATO v Bruseli.

Na záver uvádzame, že toto cvičenie je súčasťou štandardných cvičení ozbrojených síl a nemá súvis s Dohodou o obrannej spolupráci s USA, ktorá zatiaľ nie je ani platná.

Zdroj:Ministerstvo obrany SR