Skip to content
Menu
Menu

NEČAKANÉ VÍŤAZSTVO, VOĽBY SUVERÉNNE VYHRAL IGOR MATOVIČ SMER-SD BUDE PO ÔSMICH ROKOCH V OPOZÍCII, ICH PARTNEROM BUDÚ KOTLEBOVCI

Prečítať článok

Je odvolené. O tom, že Slováci chcú zmeniť krajinu svedčí volebná účasť (65,83%), čo je najvyššia účasť od roku 2002. Pred štyrmi rokmi prišlo k urnám len 59,82% voličov. Vo voľbách do NR SR suverénne zvíťazila strana OĽaNO s 25,03-percentným počtom hlasov. Smer-SD získal 18,9%, Sme rodina 8,24%, ĽSNS 7,97%, PS-Spolu 6,97%, SaS 6,22%, Za ľudí 5,77%. Koalícia PS-Spolu sa však do parlamentu neprekrúžkovala.
Koalícia PS-Spolu zostala tesne pred bránami parlamentu, hoci ju volilo najviac krajanov zo zahraničia. Platilo však pre ňu 7-percentné kvórum. Dve strany tvoriace koalíciu, čiže Progresívne Slovensko a Spolu, totiž nevytvorili volebnú stranu, ako to urobilo OĽaNO s Kresťanskou úniou, Novou a Zmenou zdola, či Kotlebovci so štvoricou malých nacionalistických strán. Koalícia Progresívne Slovensko (PS)-Spolu bude v najbližších dňoch rozmýšľať, čo ďalej, po tom, ako sa nedostala do parlamentu. Líder koalície Michal Truban o tom informoval na sociálnej sieti.
Ako zostavia vládu?
V parlamentných voľbách získal najviac hlasov zúčastnených voličov Igor Matovič. Lídra OĽaNO volilo takmer pol milióna ľudí. Prezidentka Zuzana Čaputová ho poverí zostavovaním vlády. Z výsledkov volieb vyplýva, že OĽaNO (53 mandátov) bude mať v NR SR ústavnú väčšinu, ak sa spojí s hnutím Sme rodina (17 mandátov), SaS (13) a Za ľudí (12). Spolu by tak mali 95 kresiel v parlamente. Smer –SD (38) a ĽSNS (17) by mali v opozícii 55 kresiel. Krátko po vyhlásení výsledkov volieb sa Igor Matovič vyjadril, že jeho cieľom je, aby sa hnutie Borisa Kollára stalo súčasťou budúcej vlády. Uviedol tiež, že „spraví všetko pre to“, aby vláda vydržala štyri roky.
Voliči na východe
V Prešovskom kraji dostalo OĽaNO 25,64% , Smer-SD 21% hlasov. Tretí boli Kotlebovci s 8,5 % hlasov. K volebným urnám prišlo 63% oprávnených voličov. OĽaNO vyhralo aj v Košickom kraji, kde dostalo 26,28 % hlasov. Smer tam mal 17,55%, tretia v kraji bola strana Borisa Kollára s 8,37%. V kraji bola v rámci Slovenska zaznamenaná najnižšia účasť voličov, len 58,65% voličov.
Zahraničné médiá
Podľa českého portálu IDNES smeruje Slovensko po sobotňajších parlamentných voľbách k výraznej politickej zmene. Cituje pritom predsedu strany Za ľudí Andreja Kisku s tým, že na Slovensku sa skončila vláda zla.
Český portál Novinky.cz dodáva, že na plnej čiare vyhralo protikorupčné hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igora Matoviča a dosiaľ najsilnejšia vládna strana Smer – sociálna demokracia Roberta Fica utrpela porážku a odchádza do opozície. Britská BBC konštatuje, že vedenia na Slovensku sa ujala protikorupčné hnutie.
Agentúra AP konštatuje, že víťazstvo v parlamentných voľbách získala stredopravá populistická opozícia, čím ukončila dlhoročnú vládu dominantnej, no škandálmi poznačenej ľavicovej strany. „Smer bol pri moci väčšinu uplynulých 14 rokov a výrazne víťazil v každých voľbách od roku 2006. Naposledy v roku 2016 – po tom, ako využil protiimigračnú kartu – získal 28,3 %. Stranu však poškodili politické nepokoje po vražde investigatívneho novinára a jeho snúbenice v roku 2018,“ konštatuje agentúra. Spomína, že na Slovensku sa môže vytvoriť koalícia zo strán OĽANO, Sloboda a Solidarita, Za ľudí a Sme rodina. Zároveň ale poznamenáva, že je ťažké odhadovať, či ich partnerstvo môže pretrvať celé štyri roky.
Anna Košuthová
Foto: Viktor Zamborský,
PT, www

VOLILI AJ VÄZNI
(ako) – V Ústave na výkon väzby a ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove, pod ktorú patria väznice v Prešove, Sabinove a otvorené prešovské oddelenie, využilo svoje volebné právo 68 z celkovo 642 obvinených a odsúdených s právom voliť.
Volebná účasť tu tak dosiahla takmer 10,6%. V porovnaní s parlamentnými voľbami spred štyroch rokov, keď sa na voľbách v prešovskom ústave zúčastnilo 31 z celkovo 562 obvinených a odsúdených s právom voliť, čo predstavovalo necelých 5,52 percenta, bola účasť vyššia.
Do prešovskej väznice na Ul. kpt. Nálepku priniesli prenosnú volebnú urnu členovia okrskovej volebnej komisie. Aj keď je vo väznici aj 17 žien, k volebnej schránke prišli iba muži. Podľa jedného z členov komisie, celkom odvolilo 13 väzňov. Každý mal potvrdenie, komunikovali a nedopustili sa žiadnej chyby.
V sabinovskej väznici v sobotu odvolilo 51 väzňov a na otvorenom oddelení na prešovskom sídlisku Šváby štyria väzni s právom voliť.
Podľa aktuálnych údajov Zboru väzenskej a justičnej stráže sa k 28. februáru 2020 v slovenských ústavoch nachádzalo celkom 1 632 obvinených a 9 061 odsúdených, z ktorých právo voliť má 1 465 obvinených a 8 909 odsúdených, spolu teda 10 374 osôb. Vo výkone väzby sa k tomuto dátumu nachádzalo 25 obvinených mladších ako 18 rokov, vo výkone trestu 26 odsúdených mladších ako 18 rokov a 268 cudzincov, ktorí nemajú volebné právo.
Foto: V. Zamborský