Skip to content
Menu
Menu

Od starenky pýtal peniaze na liečbu syna, ktorý ochorel v Maďarsku

Prečítať článok

(ako) – Podvodníci sa nezastavia pred ničím. Najnovšie využívajú súčasnú pandemickú situáciu a obavy ľudí o zdravie najbližších. Potvrdzuje to aj prípad z Humenného, keď sa podvodník snažil od starenky vymámiť peniaze na liečbu syna, ktorý údajne ochorel na Covid-19 v Maďarsku.

Polícia v Humennom prijala oznámenie o podvodnom telefonáte. Osoba, ktorá volala z maďarského telefónneho čísla oznámila volanej pani, že jej syn je liečený v maďarskej nemocnici na covid. Vraj dostal prvú dávku lieku, no potrebuje ďalšiu, ktorú ale poisťovňa neprepláca a preto v záujme záchrany jeho života je potrebné poslať na dohodnuté číslo účtu urýchlene sumu 3 500 eur.

Sedemdesiatdeväťročná pani sa nenechala nachytať a v momente, keď osoba na druhej strane hovoru začala diktovať číslo účtu, pani telefonát ukončila a vec oznámila polícii.

Aktuálne sú vykonávané úkony za účelom stotožnenia volajúceho. V prípade bude začaté trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu podvodu.

Nie je to jediný pokus

V súvislosti s ochorením COVID-19 sa na Slovensku už vyskytli prípady, v ktorých podvodníci v telefonickom kontakte so seniormi uviedli, že ich príbuzný sa nachádza v nemocnici na pľúcnej ventilácii a potrebuje peniaze na vakcínu.

Podvodníci neraz využívajú v telefonátoch nátlak a pod rôznymi legendami lákajú od ľudí peniaze.

Polícia preto upozorňuje ľudí, najmä seniorov, aby boli ostražití a nepodľahli nátlaku, ani rôznym emotívnym príbehom, ktorými sa podvodníci snažia získať ich dôveru a v konečnom dôsledku aj ich celoživotné úspory.

Ilustračné foto: FB prevencia kriminality