Skip to content
Menu
Menu

Pandemická komisia rozhodla o tom, čo nás čaká po 8. februári

Prečítať článok

Na Slovensku sa situácia zhoršuje aj napriek všetkým obmedzeniam a opakovanom testovaní. Na vine je údajne nová mutácia koronavírusu z Británie. Pandemická komisia sa preto rozhodla sprísniť covid automat. Nezavrú sa však ďalšie firmy a deti prvého stupňa základných škôl aj posledné ročníky stredných škôl a učilíšť sa vrátia do lavíc od 8. februára 2021.

Čo znamená sprísnenie covidového automatu? Podľa odborníkov, ak neklesne počet hospitalizovaných s koronavírusom pod 3-tisíc, Slovensko nebude môcť prejsť z čiernej do bordovej, o niečo miernejšej fázy. Priemerný počet pozitívne testovaných osôb na území Slovenska a reprodukčné číslo sa sprísnili o 20 percent,“ informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí.

„Momentálne aj s epidemiológmi máme zhodu, že aj v čiernej fáze budú firmy fungovať. Keby sme ich zavreli, tak ekonomiku položíme na kolená,“ povedala po rokovaní Pandemickej komisie predsedníčka strany za ľudí Veronika Remišová. Zamestnanci sa do práce dostanú, budú však pravdepodobne potrebovať negatívny test na koronavírus, ktorý nebude starší ako 7 dní.

Hlavný hygienik Ján Mikas potvrdil, že na Slovensku máme viacero mutácií. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR plánuje tento týždeň pretestovať pozitívne vzorky na ochorenie COVID-19 z jedného dňa z RT-PCR testovania na prítomnosť britského typu vírusu. Cieľom je zistiť aktuálnu situáciu z hľadiska jeho šírenia.

„Tento variant tu máme, takisto tu máme variant, ktorý sa nachádza aj v Českej republike, respektíve v Taliansku, a ich prítomnosťou si vysvetľujeme, že epidemiologická situácia sa nezlepšuje tak, ako sme predpokladali,“ skonštatoval Mikas.

ÚVZ SR po pondelkovom (1. 2.) dodaní testov už zisťoval prítomnosť mutácie v 115 pozitívnych vzorkách u osôb, ktoré sa vrátili z Veľkej Británie po 20. decembri 2020. Potvrdila sa v 31 prípadoch.