Skip to content
Menu
Menu

4 SPORT ponúkol 1. FC TATRAN PREŠOV plochy na trénovanie mládeže bezplatne

Dá sa pomôcť prešovskému futbalu okamžite a nezištne? Áno, dá sa to. Stačí dobrá vôľa, ochota a spoločná vízia.

Majiteľ spoločnosti 4Sport sa dohodol s novým vedením 1. FC Tatran Prešov na využívaní ihrísk v Jazdeckom areáli na trénovanie mládeže. Artúr Benes ich Tatranu poskytol bezplatne. Po vzájomnej dohode nabehli malí futbalisti na ihriská ešte v ten istý deň.

Mnohí ešte žijeme v spomienkach, povedomí a nostalgii o (česko)slovenskom športe dôb minulých. Plnú nahotu mizérie športovej prítomnosti nám ukazuje klesajúci trend výsledkov na vrcholových športových podujatiach, ale aj zúfalstvo tých, ktorí chcu šport v regiónoch, mestách, či len malých dedinách robiť na vlastnú päsť.

Ten pocit nami lomcuje preto, lebo sme zvyknutí na iné čísla medailí, iné rekordy a v neposlednom rade na inú úroveň celého športu vo „veľkom“ merítku svetových podujatí, majstrostiev a olympiád.  Čo je tragickejšie, strácajú sa nám naše lokálne športové príležitosti, naše „malé“ športové vášne, naše lokálne športové možnosti pre naše deti a mládež. A bez nich však  budúcnosť športu neexistuje. Ťažko povedať, kde sa stala chyba. Šport však nie je len o vášni, výsledkoch, fanúšikoch, o skóre. Športu buď prepadnete, alebo nie. A futbal, to je záväzok na celý život.

Podľa majiteľa spoločnosti 4Sport, ktorá zastrešuje športové aktivity v Jazdeckom areáli je nielen  tento prešovský šport zdecimovaný a živorí. “Koronakríza, finančná poddimenzovanosť, dlhodobá absencia systémovej podpory, ľahostajnosť zo strany politikov a štátu sa podpísali pod žalostnú situáciu v slovenskom športe všeobecne. Áno, snažíme sa podporovať mládežnícky šport ako taký a je to správne. V Jazdeckom areáli však najviac rezonuje futbal, to je naša najväčšia vášeň. A nielen kvôli  najväčšiemu medzinárodnému mládežníckemu futbalovému podujatiu FRAGARIA CUP, ktoré v Prešove roky organizujeme.”

„Je ľahké kritizovať.
Kto maká, robí aj chyby.
Jedno sa nám však uprieť nedá.
Rozdiel je vo výsledkoch,
angažovanosti a mravenčej,
každodennje práci pre šport a futbal.
Od roku 2002 sa  Fragaria Cupu
zúčastnilo 3382 futbalových tímov z 29 krajín.
na našej tráve futbal hralo takmer 60 000 mladých futbalistov,
odohralo sa tu množstvo zápasov
a strelilo nespočetne veľa gólov.
Vieme, že stále je to málo….
Prešov má na viac.
Preto chceme pomôcť.“

Artúr Benes

Artúr Benes pokračuje: „ja futbal vnímam v širšom kontexte. Samozrejme, futbal je o výhrach. Je o strelených góloch. Je o všeobecnom rozumení sa doň – všetci vieme ako futbal trénovať a riadiť. A áno, je to aj o biznise. Ale pre mňa je futbal predovšetkým o atmosfére. O zimomriavkach z útoku. Je tiež o vôni pečených klobások z futbalového štadióna Tatranu z minulých rokov. A najmä o detskej radosti zo streleného, či chyteného  gólu, či radosti z vydareného pasu a prihrávky. Preto najviac energie venujeme futbalovej mládeži“.

„Ak nezmeníme prístup, nedáme športu politickú podporu,
systémové dotácie zo štátneho rozpočtu a
celoslovenskú osvetu, nielen,
že o chvíľu nebude mať kto súťažiť a bojovať o výhry,
ale Slovensko bude strádať pre civilizačné ochorenia,
pohybový analfabetizmus a obezitu“.

Artúr Benes

Prešov má na viac, ako na povestné, šarišské „to še neda“. Je to úžasné, mladé mesto, s veľkým športovým potenciálom. Ukazuje to aj trojica Ľuboš Micheľ, Stanislav Šesták a Martin „Kubo“ Jakubko, ktorí sa nezištne pustili do revitalizácie prešovského futbalu, či skôr do pokusu o „povstanie Tatrana Prešov“ z popola minulosti. “Držím chlapcom palce. Viem že to myslia dobre. Keď sa ukázala možnosť im pomôcť, rozhodol som sa, že im pre mladých futbalistov a futbalistky prešovskej akadémie bezplatne uvoľním na využívanie trávnaté plochy Jazdeckého areálu za Bowlingom pri trati”, upresňuje Artúr Benes.

Na využívaní dvoch plôch (jedna o rozmeroch regulérneho futbalového ihriska a druhá o rozmeroch 3/4 futbalového ihriska) sa 4Sport s Tatranom Prešov dohodli do doby, pokiaľ sa nevyriešia zmluvné náležitosti prevodu akcií Tatrana na mesto Prešov. Artúr Benes sa v mene spoločnosti 4Sport zároveň zaviazal starať sa o údržbu týchto ihrísk počas celej doby ich bezodplatného poskytnutia mladým futbalistom a futbalistkám…

Je tu veľký potenciál, oduševnenie zúčastnených a
široká vôľa angažovať sa pre prešovský futbal.
Sú tu deti, ktoré chcú trénovať, hrať a reprezentovať Prešov.
A my máme možnosti.
Preto pomôžeme.

Artúr Benes

…a už sa trénuje. Stačí brať futbal srdcom.