Skip to content
Menu
Menu

Drevené betlehemy prinášajú Prešovčanom radostnú vianočnú zvesť

Pred Konkatedrálou sv. Mikuláša už môžu Prešovčania i návštevníci nášho mesta obdivovať krásny drevený Betlehem. Jeho autorom je Juraj Antoňák z Ličartoviec.

Drevený Betlehem tvoria postavy v životnej veľkosti. Okrem Svätej Rodiny s Ježiškom v jasličkách v ňom nájdeme aj pastierov, anjelov, Troch kráľov s darmi, zvieratká a ďalšie. Spolu ide o 30 kusov drevených vyrezávaných sôch, ktoré zhmotňujú radostnú zvesť o Narodení Ježiša Krista priamo v centre mesta.

Autor Betlehemu Juraj Antoňák žije v Ličartovciach a vo svojej rezbárskej dielni má už niekoľko stoviek plastík a reliéfov z dreva. Venuje sa najmä sakrálnej tvorbe, preto sú betlehemy, krížové cesty či podobizne Cyrila a Metoda v centre jeho pozornosti. Juraj Antoňák bol pôvodne stavbárom, vyrezávať začal až v dôchodkovom veku. Časť svojho profesionálneho života strávil pri údržbe a reštaurovaní pamiatkových objektov v Banskej Štiavnici, na Spiši, v Levoči aj v Prešove a popri tom sa čosi priučil aj od akademických maliarov, ako boli Mikuláš Jordán či Jozef Bendík, od ktorých získal veľa skúseností aj inšpirácie.

Z dielne Juraja Antoňáka vyšlo už viac ako 600 sôch rôznej veľkosti, vrátane nadrozmerných. Niektoré venoval a v súčasnosti zdobia kostoly, rôzne turistické lokality, vinice aj obce na východe Slovenska. Diela Juraja Antoňáka však môžete nájsť po celom svete, napr. v Kanade, Amerike, Austrálii aj v štátoch Európy.

V Prešove môžeme jeho unikátne dielo obdivovať po šiestykrát. K vytvoreniu dreveného Betlehemu ho inšpirovala návšteva Vatikánu v roku 2005. Odvtedy začal snívať o tom, že vystrúha vlastný. Drevený Betlehem Juraja Antoňáka zdobil centrum Prešova už v roku 2007, potom v roku 2008, 2009, 2012 a naposledy v roku 2020. Pri práci používa rôzne drevo – od lipy, cez buk, dub, javor aj čerešňu. Drevený Betlehem Juraja Antoňáka môžu Prešovčania obdivovať pri Konkatedrále sv. Mikuláša až do 8. januára 2022.

Priestor pred Kostolom sv. Jozefa (františkánskym kostolom) zdobí ďalší unikátny betlehem. Jeho majiteľom je Imrich Girašek a zhotovil ho rezbár Milan Krajňák so svojím tímom. Betlehem je vyrezávaný z duba, kolíska v jasličkách je originálom zo samorastu duba.

Betlehem, ktorý vznikol v roku 2014, je zložený z dvanástich dubových sôch v životnej a nadživotnej veľkosti. Tradíciou a zároveň zaujímavosťou je, že postava malého Jezuliatka je do jasličiek vkladaná až pred polnočnou omšou, takže v týchto dňoch je toto miesto prázdne.

V Prešove sa uchováva tradícia vystavovania drevených Betlehemov už 17 rokov. Prvý bol vystavený v roku 2004.

Zdroj: presov.sk